Afbeelding

Windmolens in Pijnacker-Nootdorp: serieuze dreiging of storm in glas water?

Algemeen

Editie: Week 2, Jaargang 22 |

Veel bewoners van Pijnacker-Nootdorp zien liever niet dat windmolens straks het nu nog zo natuurlijke gebied rond de Dobbeplas ontsieren. (foto: Jesper Neeleman)

 

PIJNACKER-NOOTDORP – De mogelijke komst van windmolens bracht woensdagavond veel bewoners van Pijnacker-Nootdorp bijeen. Zij uitten, tijdens een informatieavond, hun ongenoegen over mogelijke plannen om windmolens binnen de gemeentegrenzen te plaatsen.

Die ‘plannen’ staan benoemd in het ontwerp van de Ruimtelijke Structuurvisie van de gemeente. In dit, door het College van B en W opgestelde, document staat beschreven wat tot 2040 in de openbare ruimte gaat gebeuren. Tot ongenoegen van veel dorpsbewoners staat ook beschreven waar in de toekomst mogelijk windturbines geplaatst kúnnen worden. Met de nadruk op mogelijk, benadrukt gemeentewoordvoerster Maaike Volker. “De Ruimtelijke Structuurvisie is een heel algemeen document. Het geeft alleen aan waar windturbines mogelijk zijn. Volgens het College zou dat onder bepaalde voorwaarden op twaalf locaties kunnen.” Er is echter nog helemaal geen keuze gemaakt. Wellicht komen ze op alle twaalf de locaties, misschien op slechts één plek en misschien komt er wel helemaal nooit een windturbine in Pijnacker-Nootdorp. “Het College maakt een afweging op basis van de reacties vanuit de gemeente.”

Niet mals
Die reacties waren niet mals. Er werden maar liefst 104 zienswijzen ingediend met betrekking tot de windturbines. Geurt Visser van Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp vindt het schandalig dat het College hier plannen voor beraamd. “Mijn angst is dat dit in de achterkamertjes is besloten en dat bepaalde partijen hier iets voor terug krijgen”, reageert hij. Hoewel volgens de Gemeente Pijnacker-Nootdorp helemaal niks vaststaat over de komst van windmolens, is Visser daar minder zeker van. “Dit zijn vrij definitieve plannen. In de structuurvisie geef je aan wat je als College wil. Als ze al weten dat windturbines er niet komen, gaan ze niet zo’n document opstellen.” Visser vindt het bovendien vreemd dat B en W überhaupt over windmolens nadenkt. “Want Pijnacker-Nootdorp staat helemaal niet op de lijst met mogelijke windmolenlocaties van de Provincie Zuid-Holland. Verbijsterend dat Pijnacker-Nootdorp dit - onder het mom van een energieneutrale gemeente - zelf wel wil. Het is symboolpolitiek die schade toebrengt.”
Want, verwacht Visser, die windmolens gaan overlast veroorzaken. “Het is een slecht idee. Ze komen op honderden meters afstand van woningen. Ze zijn horizonvervuilend en je krijgt een slaggeluid door de draaiende wieken. Ze worden verankerd in de grond met een soort Duitse bunkers. Die krijg je niet zomaar weer weg. Bovendien hebben we hier met elkaar afgesproken om de buitengebieden groen te houden. Nou, ik ga niet recreëren rond de Dobbeplas als er acht windmolens in m’n nek staan te hijgen.”
René Veger, de vice-voorzitter van Buurtvereniging Het Bos van ’s-Gravenhout, is één van de dorpsbewoners die op de informatieavond z’n ongenoegen uitsprak. Hij en de buurtvereniging zijn niet tegen windturbines, maar wèl tegen de aangewezen plekken. “Die liggen soms op 300 meter van woningen. Enkele solide studies pleiten ervoor om ze op minimaal 1500 meter van woningen te plaatsen, dan heb je minder licht-, zicht- en geluidshinder.” Als  windmolens mogelijk verder buiten de bebouwde kom komen, heeft dat echter weer één groot nadeel, beseft Veger. “Dan kom je vanzelf in de buitengebieden.” Die zijn volgens hem niet zonder reden niet bebouwd. “Windmolens zijn geen gezicht. Je komt in de buitengebieden voor je rust en ruimtebeleving. Dan staan daar opeens een paar joekels van palen. Windturbines tasten de leefbaarheid aan.”

Geen keuze
Het College van B en W heeft ervoor gekozen om nog geen keuze te maken en met de informatieavond - waar zienswijzen konden worden toegelicht - een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de standpunten ten aanzien van windturbines’. “Mede op basis van de inspraakreacties wil het College tot een nadere afweging komen. Bij de vaststelling door de raad in februari wil B en W wel een definitieve keuze maken voor locaties waar plaatsing van windturbines door de Gemeente niet wordt uitgesloten”, aldus Volker.
Veger heeft het idee dat protesten uit het dorp wat gaan uithalen. “Anders doe ik er niet aan mee. Ik denk dat ze wel degelijk naar onze tegenargumenten luisteren.” Ook uitstel kan uitkomst bieden. “De verkiezingen komen er aan. Het zou best kunnen dat het gemeentebestuur geen standpunt inneemt, maar dit vooruit schuift naar de periode na de verkiezingen.” Geurt Visser heeft er daarentegen een hard hoofd in dat B en W vatbaar is voor tegenargumenten. “Die informatieavond was een worst die werd voorgehouden om de indruk te geven dat ze iets met die reacties gaan doen. Wij vrezen dat in de achterkamers al lang over de windmolens is besloten.” (JN)


 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12