Oude bibliotheek wordt gesloopt en maakt plaats voor Beweegtuin

Algemeen

Hoewel de helft van de voormalige bibliotheek al in containers is verdwenen, is het pand nog altijd goed herkenbaar. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – De voormalige Openbare Bibliotheek aan de Kruisstraat werd deze week voor een groot deel met de grond gelijkgemaakt. Op de grond die vrijkomt, wordt straks een Beweegtuin gerealiseerd.

Woensdagmorgen. De helft van wat ooit een drukbezocht uitleencentrum voor boeken, muziek en kunst was, staat nog overeind. Stukken muur, plafonds en andere brokstukken worden door een hijskraan met grijper systematisch in een gereedstaande container gedropt. 

Volgens Vincent Quist van de Gemeente Delft nadert de sloop z'n einde. Als de sloop klaar is en alle vergunningen rond zijn, kan de Gemeente hier beginnen met het aanleggen van een Beweegtuin. Het idee voor een Beweegtuin komt uit de koker van GroenLinks, die langere tijd pleitte voor zo'n bestemming op deze locatie. In tien andere Nederlandse gemeenten is er al een Beweegtuin. “Een Beweegtuin is een beetje vergelijkbaar met een fitnessruimte in de open lucht. Het wordt een plek waar jong en oud kunnen bewegen”, legt Quist uit. Hoe de tuin er verder precies uit komt te zien, is nog onduidelijk. Dat is namelijk ook afhankelijk van de uitkomst van de Bewonersavond die de Gemeente Delft op maandag 12 juli a.s. voor de omwonenden organiseert. “Tijdens een eerdere bewonersavond hebben we al overleg met de bewoners gehad over de inrichting en de sloop. Er is toen gezegd dat dit een vervolgt krijgt en dat we met de bewoners willen bespreken wat de overige invulling van de Beweegtuin wordt. Een aantal bewoners heeft al aangegeven dat ze van deze mogelijkheid gebruik willen maken.” 

Momenteel is nog niet duidelijk of de sloop net voor of pas net na de bouwvak kan worden afgerond. Wanneer de Beweegtuin aan de Kruisstraat wordt geopend, is evenmin bekend. Dat is namelijk van veel zaken afhankelijk. Na de sloop moeten de vergunningen rond komen en dán kan pas de eerste spade de grond in. “Als we besluiten de tuin in te zaaien met gras, dan zal deze pas later open kunnen dan wanneer we voor een andere ondergrond kiezen”, aldus Quist. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12