Even bellen met Koos van Beurden

Algemeen

Koos van Beurden is de dirigent van zangvereniging Vivace uit Schipluiden. Op vrijdagavond 13 november a.s.geeft Vivace een uniek concert in de Maria van Jessekerk in Delft: Jeanne d’Arc au Bûcher (Jeanne d’Arc op de brandstapel).

-Waarom is dit concert uniek in Nederland?
Dit concert wordt in Nederland vrijwel nooit uitgevoerd. De laatste keer is al weer decennia geleden. Dat komt door de hoge moeilijkheidsgraad voor het koor en omdat er veel bijzondere instrumenten worden gebruikt. Zo speelt de Ondes-Martenot een belangrijke rol. Dat is een zeldzaam instrument dat niet in Nederland wordt bespeeld. Het instrument en zijn bespeelster komen speciaal voor het concert uit Frankrijk naar Delft.

-Wat voor soort instrument is dat dan?
Het is geïnspireerd door de jankende bijgeluiden van de radiozendapparatuur uit de Eerste Wereldoorlog. Het geeft een bijzonder reliëf aan het orkestgeluid. Het is een vooroorlogse synthesizer en nog het meest te vergelijken met een elektronisch orgel.

-Waar gaat het verhaal precies over?
Jeanne d’Arc kijkt met de dood voor ogen in korte scènes terug op haar korte, maar heftige leven dat na een beestachtig proces dramatisch eindigt op de brandstapel. Het verhaal gaat terug naar haar jeugd, het vinden van het zwaard en het horen van heilige stemmen in het geluid van de klokken van de dorpskerk. We horen hoe Jeanne de Engelsen verjoeg en de koning naar de kerk in Rheims leidde om gekroond te worden en daarmee het verdeelde Frankrijk weer verenigde.

-Waarom moeten we er naartoe?
Het is een zeer aangrijpend concert met moderne muziek. Er wordt niet alleen gezongen, maar ook veel gesproken, onder andere door Jeanne d’Arc. De zang is het in het Frans en het gesprokene in het Nederlands. Het is voor iedereen toegankelijk, mits je je natuurlijk openstelt voor het verhaal.

-Hoe kunnen mensen kaarten bestellen?
De kaarten (€ 25) zijn te koop via onze website: www.zangverenigingvivace.nl, bij de leden van de vereniging, bij de Oude Kerk en de DIO-drogisterijen in Den Hoorn en Schipluiden.

-Is het een moeilijk stuk om te dirigeren?
Door de hoeveelheid bijzondere instrumenten en de combinatie van zang en spraak is het ontzettend moeilijk te dirigeren. Het is werkelijk een beest van een partituur. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12