Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 35, Jaargang 22 |

Woonbond pleit voor meer diversiteit mogelijkheden corporaties
DELFT - In reactie op de voorstellen van Minister Blok voor meer wettelijke mogelijkheden voor wooncoporaties, heeft de Woonbond gepleit voor meer diversiteit. De Woonbond is een warm pleitbezorger van het idee van corporaties, maar heeft het gevoel dat de minister de corporatie te beperkt benadert. Het lijkt erop dat Minister Blok de wooncorporatie vooral ziet als een soort Vereniging van Eigenaren, waarbij eigenaar-bewoners gezamenlijk afspraken over het onderhoud maken. De Woonbond ziet het breder. Wetgeving voor een wooncorporatie moet juist mogelijkheden bieden om als huurders een collectief te starten dat het eigendom van een complex, straat of buurt overneemt. Huurders huren dan hun woning van deze corporatie, maar maken er ook deel van uit. Uit de ervaringen van huurders in corporaties blijkt die vorm juist de grootste meerwaarde te hebben. Huurders hebben dan grote invloed op het beleid van de verhuurder en betalen vaak heel lage huren. De Woonbond ziet de wooncorporatie als een belangrijke kans voor huurders om bij verkoop van hun complex zelf de regie over te nemen. Daarom is het belangrijk dat de minister voorstelt dat een wooncorporatie het recht van eerste aanbod krijgt als een verhuurder het complex wil verkopen. De Woonbond wil met de minister meedenken over de manier waarop huurders in staat moeten worden gesteld om een levensvatbaar plan voor het overnemen van een complex op te stellen. Daarbij wordt gedacht aan voldoende tijd en een subsidie voor het inhuren van expertise.

Dreiging van hernieuwde bezuiniging huurtoeslag
DELFT - Opnieuw dreigt een bezuiniging op de huurtoeslag. Dat heeft Minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De bezuiniging zal de meeste huurtoeslagontvangers gemiddeld 2,50 euro per maand gaan kosten. De afgelopen jaren is de huurtoeslag door een reeks van maatregelen al met bijna 30 euro per maand afgenomen. De nieuwste voorstellen voor bezuiniging op de huurtoeslag betreffen de compensatie van huren boven 389,09 euro (de kwaliteitskortingsgrens) en 556,82 euro en 596,75 euro (de aftoppingsgrenzen). Op dit moment wordt het deel van de huur tussen de kwaliteitskortingsgrens en de aftoppingsgrens voor 65 procent gecompenseerd door huurtoeslag. De minister wil dit verlagen naar 63 procent. Voor enkele groepen huurders (65+, gehandicapten en alleenstaanden boven 23 jaar) wordt de huur boven de aftoppingsgrens nu voor 40 procent gecompenseerd door de huurtoeslag. Minister Blok stelt voor om dit te verlagen naar 38 procent. Van alle huurtoeslagontvanger zal 85 procent door deze maatregel worden getroffen. Gemiddeld krijgen zij te maken met een vermindering van de huurtoeslag van 30 euro per jaar.

Consumenten verleid met lage energietarieven
DELFT - Energieleveranciers verleiden consumenten met lage energietarieven, maar brengen vervolgens hoge vastrechtkosten in rekening. Daardoor loont een overstap niet altijd, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond bekeek de vastrechtkosten van tien grote energieleveranciers. Uit de inventarisatie blijkt dat de leveranciers met lage energietarieven vaak hoge vastrechtkosten rekenen. De Nederlandse Energiemaatschappij rekent de hoogste vastrechtkosten voor een eenjarig contract met vaste tarieven voor stroom en gas: 168 euro. Greenchoice is met 49 euro de goedkoopste. Vastrechtkosten zijn een soort abonnementskosten die huishoudens jaarlijks betalen voor de dienstverlening van de energieleverancier. Leveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog deze kosten zijn.

Prijzen van bestaande koopwoningen stijgen opnieuw
DELFT - Bestaande koopwoningen waren in juli 1,9 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De huizenprijzen stijgen nu voor de vierde maand op rij ten opzichte van een jaar eerder en liggen nu op hetzelfde niveau als in mei 2003. Vergeleken met de piek op de huizenmarkt in 2008, zijn woningen 19,1 procent in waarde gedaald. Onlangs maakte het Kadaster al bekend dat in juli 13.833 woningen zijn verkocht. Dit is een stijging van ruim 40 procent vergeleken met dezelfde maand in 2013. Het CBS en het Kadaster houden de transacties bij van bestaande koopwoningen op het moment van eigendomsoverdracht bij de notaris. De periode tussen verkoop en eigendomsoverdracht bedraagt zo'n twee maanden. Verkopen in de tussenliggende tijd zijn nog niet in de cijfers van het CBS en het Kadaster verwerkt.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12