Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 7, Jaargang 22 |

Prijs hypotheekadvies met 20 procent gedaald
DELFT - De prijs van hypotheekadvies is het afgelopen jaar met zo’n 20 procent gedaald. Dat komt door het provisieverbod.  Meer consumenten onderhandelen nu over de prijs van het advies. Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten, de AFM. Een hypotheekadvies kostte eind 2013 gemiddeld 1.749 euro. Een jaar eerder was dat nog 2.166 euro. “Je moet je als consument niet blindstaren op de prijs, want de kwaliteit van het advies is doorslaggevend. Maar deze prijsdaling door de toegenomen concurrentie is natuurlijk goed nieuws voor de consument”, zegt Michiel Denkers, hoofd toezicht bij de AFM. Sinds de invoering van het provisieverbod, per 1 januari 2013, krijgt de consument bij aankoop van een financieel product een aparte adviesfactuur van zijn adviseur. Zo ziet de klant precies wat hij betaalt voor het advies. Voorheen zaten de advieskosten verwerkt in de prijs van het product. Het nieuwe onderzoek van de AFM laat ook zien dat consumenten nu actiever onderhandelen over de prijs van het advies. Bijna 30 procent van de hypotheeksluiters doet dat nu. In 2011 en begin 2012 was dit nog 20 procent. Verder maakt het onderzoek duidelijk dat er weinig groei zit in het aantal ‘doe-het-zelvers’ op de hypotheekmarkt. Minder dan 2 procent van de consumenten sluit een hypotheek zonder advies.

Financierbaarheid huizen op erfpachtgrond verbeteren
DELFT - Minister Stef Blok van Wonen wil op korte termijn over particuliere erfpacht praten met Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Vereniging van Banken, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en gedupeerden. Doel daarvan is om te bekijken welke stappen de financierbaarheid van huizen op erfpachtgrond kunnen verbeteren. Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen. Onlangs bleek dat veel huizen met particuliere erfpacht nog altijd onverkoopbaar zijn. Tweede Kamerleden Barbara Visser en Aukje de Vries, beide van de VVD, stelden daarover in januari kamervragen. Sinds 2010 verstrekten banken vrijwel geen geldlening meer voor huizen met particuliere erfpacht. Ze vonden de risico's te groot. Het gevolg was dat de huizen bijna onverkoopbaar werden. In 2012 werd een oplossing bedacht en zijn er vijf criteria opgesteld waaraan een particulier erfpachtcontract moet voldoen om in aanmerking te komen voor financiering. Notarissen zouden de erfpachtcontracten beoordelen. Volgens Minister Blok is financiering in de meeste gevallen geen probleem meer. In ruim een kwart van de gevallen wordt de financieringsaanvraag echter afgewezen, bijvoorbeeld omdat de erfverpachter het contract eenzijdig kan veranderen. Blok vindt het 'onwenselijk' als woningen zeer lastig verkoopbaar zijn door hun erfpachtcontract.

Informatiepunt Restschulden geopend
DELFT – De Nederlandse Vereniging van Banken, de NVB, heeft kortgeleden het Informatiepunt Restschulden geopend. De officiële handeling werd verricht door Minister Blok. “Een goede eerste stap, maar een informatiepunt alleen is niet genoeg”, zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis. Mulder pleitte er bij de opening van het informatiepunt voor dat banken meer met woningbezitters meedenken. “Als ze dát echt doen, financieren ze vaker een restschuld mee bij een nieuwe hypotheek. Dan kunnen mensen makkelijker verhuizen, waardoor ook de woningmarkt weer beter op gang komt. Op dit punt blijven we de banken zeer kritisch volgen, juist omdat het zo’n grote groep mensen betreft. Over drie maanden vernemen we graag van de banken hoeveel mensen ze echt geholpen hebben met hun restschuld.” Op de website van het informatiepunt kunnen bezoekers noteren dat ze nog aanvullende vragen willen stellen over restschulden. Chris Buijink, voorzitter van de NVB, beloofde aan Mulder over drie maanden een terugkoppeling te geven van de eerste concrete resultaten, naar aanleiding van die vragen van woningbezitters. Ongeveer een kwart van de 4,2 miljoen Nederlandse koopwoningen staat ‘onder water’. Dat wil zeggen dat de hypotheek hoger is dan de woningwaarde. Dit komt doordat de waarde van woningen de afgelopen vijf jaar met circa 20 procent gedaald is. Bij verkoop van het huis wordt dit een acuut probleem. Veel woningbezitters blijven dan zitten met een restschuld van tienduizenden euro’s. Per 1 januari 2014 paste Minister Blok de regels aan voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daardoor kan restschuld nu, onder voorwaarden, worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek met NHG. In de praktijk blijkt echter dat banken nog steeds erg huiverig zijn voor het meefinancieren van restschuld. Woningbezitters die vorig jaar tevergeefs een verzoek om restschuldfinanciering indienden bij hun bank, kunnen dat verzoek nu alsnog indienen bij het nieuwe informatiepunt of rechtstreeks bij hun eigen bank. Mogelijk wordt het verzoek nu wel gehonoreerd, omdat de normen zijn versoepeld en er ook bij banken meer aandacht is voor dit probleem.

Verwarming een graad lager bespaart veel geld
DELFT - Als heel Nederland één dag per jaar de verwarming een graad lager zet, bespaart dat 3,6 miljoen kubieke meter gas en 3,2 miljoen euro. Afgelopen week was het Warme Truiendag, een dag die in het leven is geroepen door energieleverancier Greenchoice en het Klimaatverbond. Met de Warme Truiendag willen Greenchoice en het Klimaatverbond het belang van energiebesparing onder de aandacht brengen. Nederland heeft zich voorgenomen om tot 2020 elk jaar 1,5 procent energie te besparen, om internationale klimaatafspraken na te komen. Maar Nederland loopt achter op schema. Een voorbeeld: we verbruiken 7 procent meer energie dan in 2000. Door de verwarming één dag een graad lager te zetten, bespaart een huishouden 7 procent energie en stoot daarmee ook 7 procent minder CO2 uit. Lenneke Kuijer promoveerde op duurzaam gedrag aan de Technische Universiteit Delft: “We hebben onze kleding aangepast aan een binnenklimaat van 21,5 graden, maar we kunnen makkelijk wennen aan een lagere temperatuur en ons toch comfortabel voelen.” Wilt u ook energie besparen? Vereniging Eigen Huis stelde een bespaarchecklist met 21 bespaartips samen. Kijk voor meer informatie op www.eigenhuis.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12