Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 29, Jaargang 22 |

Procedures bij Huurcommissie gewijzigd
DELFT - Meerdere procedures die huurders bij de Huurcommissie kunnen voeren zijn per 1 juli 2014 gewijzigd. Daarmee wil het kabinet het werk van de Huurcommissie ‘vereenvoudigen’. De gewijzigde procedure voor huurverlaging wegens ernstige gebreken pakt voor huurders beter uit. Maar de procedure om een all-in huur te laten splitsen in kale huur en servicekosten is er niet beter of eenvoudiger op geworden. Voor wat betreft huurverlaging wegens ernstige of zeer ernstige gebreken bevatten de herziene regels goed nieuws voor huurders. Als de huurder deze procedure wint, wordt de huur voortaan verlaagd tot 20, 30 of 40 procent van de feitelijke huurprijs, totdat de gebreken zijn hersteld. Voorheen werd de huur verlaagd tot 20, 30 of 40 procent van de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel. Bij woningen met een relatief lage huur leverde dat maar weinig huurverlaging op. Als de huur nauwelijks omlaag gaat, is er ook nauwelijks een financiële prikkel voor verhuurders om de onderhoudsproblemen te verhelpen. De nieuwe manier waarop de huurverlaging wordt berekend houdt meestal een forsere huurverlaging in en pakt daarmee beter uit voor huurders.

Herstel woningmarkt dankzij schenkingen en overheidssubsidies
DELFT - Schenkingen en overheidssubsidies spelen een prominente rol in het herstel van de woningmarkt. In de eerste helft van 2014 werd 10 tot 15 procent van de woningaankopen mogelijk gemaakt door een schenking van de ouders van de kopers. Het aantal schenkingen ligt nu 17 keer zo hoog als in 2011. Gemiddeld wordt 60.000 euro geschonken. Dat blijkt uit een inventarisatie die de Volkskrant maakte van data van makelaars, notarissen, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de Belastingdienst en het Kadaster. Dankzij een lening van ouders of een ander lid van de familie werd 8 tot 9 procent van de woningaankopen mogelijk. De startersleningen van de overheid speelden in 4 tot 6 procent van de huizenaankoop mee. Dat is twee keer zo veel als in 2013. De financiële hulp van familie en de subsidies leiden volgens makelaars en notarissen tot meer verkopen. Kopers kunnen vaak niet terecht bij de bank of ze zitten met een hoge restschuld, die het verhuizen bemoeilijkt. Hypotheekverstrekkers promoten de verhoogde schenkingsmogelijkheid actief. “Dat vergroot de bekendheid ervan”, zegt Ger Hukker, voorzitter van makelaarsvereniging NVM. “Als iemand niet genoeg hypotheek kan krijgen bij de bank, vraagt de financieel adviseur tegenwoordig eigenlijk altijd of de ouders misschien wat kunnen betekenen.” Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maakte afgelopen maand bekend dat de hypotheekschuld van huishoudens voor het zesde kwartaal op rij is gedaald. Mogelijk hebben schenkingen daar ook een rol in gespeeld.

Gedeelde CV-ketel bij VvE's valt niet onder warmtewet

DELFT – Appartementseigenaren die binnen een vereniging van eigenaren een cv-ketel delen, zouden niet onder de warmtewet moeten vallen, vindt minister Kamp. De minister van Economische Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat verenigingen van eigenaren met gebouwgebonden installaties, zoals een gemeenschappelijke cv-ketel, moeten worden uitgezonderd van de verplichtingen die voortvloeien uit de warmtewet. “Dit scheelt VvE's de nodige financiële rompslomp en daarbij lopen ze minder financiële risico's. We hebben hiervoor gepleit en daarom zijn we blij met het antwoord van de minister”, zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. De vereniging vindt dat er veel schort aan de warmtewet. De wet die begin dit jaar is ingevoerd heeft niet alleen nadelen voor appartementseigenaren, maar ook voor alle 600.000 huizen die zijn aangesloten op stadsverwarming. Huiseigenaren met stadsverwarming betalen jaarlijks tot 275 euro te veel voor de levering van warmte. Ook kunnen zij niet wisselen van warmteleverancier. In januari dit jaar opende Vereniging Eigen Huis het Meldpunt Warmtewet. Inmiddels hebben meer dan 1.000 consumenten er hun mening gegeven over de warmtewet en stadsverwarming. Huishoudens klagen onder andere over hoge rekeningen, veiligheidsrisico's die stadsverwarming met zich meebrengt en de gevolgen die de wet heeft voor VvE's. Minister Kamp geeft aan niet te willen tornen aan de basisprincipes van de warmtewet. Het niet-meer-dan-anders-principe, dat ervoor moet zorgen dat huishoudens met stadsverwarming niet meer betalen dan huiseigenaren met een gasaansluiting, blijft bestaan en huiseigenaren blijven gebonden aan één warmteleverancier. “Zolang huishoudens met stadsverwarming geen keuzevrijheid hebben van leverancier, blijft stadsverwarming een verdachte klantenbinder. De leverancier is immers verzekerd van inkomsten”, zegt Umlauf. Wel wil Kamp de uitvoering van de warmtewet op onderdelen verbeteren. Vereniging Eigen Huis zoekt verder uit welke consequenties de brief van minister Kamp heeft voor huis- en appartementseigenaren die onder de warmtewet vallen.

Eigenaren zonnepanelen: per kwartaal belastingaangifte doen
DELFT – Eigenaren van zonnepanelen moeten in het eerste jaar per kwartaal belastingaangifte blijven doen. Vereniging Eigen Huis heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën gevraagd of dit kan worden veranderd naar één keer per jaar, maar hij geeft aan dit verzoek geen gehoor. Eigenwoningbezitters die met zonnepanelen een deel van hun opgewekte stroom terugleveren aan het energienet en daarvoor een vergoeding van hun energieleverancier ontvangen, worden door de Belastingdienst als ondernemer aangemerkt. Dit is voor bijna alle woningbezitters met zonnepanelen het geval. Huishoudens die zich hebben gemeld bij de Belastingdienst en de BTW over de zonnepanelen hebben teruggevraagd, zijn verplicht om in datzelfde jaar per kwartaal BTW-aangifte te doen. Staatssecretaris Wiebes ziet geen aanleiding om de regels aan te passen, zodat consumenten in het eerste jaar maar één keer aangifte hoeven te doen. Pas na het eerste jaar kunnen huishoudens een jaaraangifte of ontheffing aanvragen. Huishoudens die niet of te laat BTW-aangifte doen, krijgen een naheffing van ruim 5.000 euro. Deze boete vindt Vereniging Eigen Huis onevenredig hoog en daarom verzocht zij de staatssecretaris coulant om te gaan met deze huishoudens. Wiebes wil de boete gedeeltelijk laten varen als consumenten op tijd bezwaar indienen tegen de aanslag en alsnog BTW-aangifte doen. Als uit de aangifte blijkt dat de consument geen BTW is verschuldigd, blijft alleen een boete van 61 euro staan, voor het te laat doen van aangifte. Eigenaren van zonnepanelen kunnen een boete gemakkelijk voorkomen. Op het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst kunnen zij zich aanmelden voor een herinneringsmail of een sms-alert.

Ouderen moeten langer zelfstandig kunnen blijven wonen
DELFT – Bewoners die zorg nodig hebben moeten van de overheid langer zelfstandig kunnen blijven wonen, maar in het beleid dat dit mogelijk moet maken tellen zij niet mee. De Woonbond en cliënten- en ouderenorganisaties trekken daarover aan de bel in de Tweede Kamer. Minister Blok van wonen en staatssecretaris Van Rijn van zorg stuurden begin juni een brief aan de Tweede Kamer over hun plannen voor de ‘transitieagenda langer zelfstandig wonen’. In een reactie aan de Tweede Kamer schrijven de Woonbond en cliënten- en ouderenorganisaties dat bewoners en cliënten veel te weinig aan bod komen in deze transitieagenda. Ook merken ze op dat de bewindslieden niet genoeg ambitie tonen in het realiseren van voldoende geschikte huisvesting. Bewoners met een zorgbehoefte kunnen door het gewijzigde overheidsbeleid nauwelijks meer terecht in een verzorgingshuis of instelling. De organisaties die de brief hebben opgesteld vinden het een alarmerend gemis dat juist de mensen die hier de gevolgen van ondervinden, in de transitieagenda ontbreken. De brief is opgesteld door de landelijke belangenvereniging van huurders de Woonbond, het netwerk van chronisch zieken en mensen met een beperking Ieder(in), de landelijke cliëntenorganisatie LOC Zeggenschap in zorg en de ouderenorganisaties ANBO, CSO en FNV Senioren.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12