Als je door de chaos heen kijkt, is rugby een fantastische sport

sport

Bij Rugbyclub Delft zet oud-international Silvester Ramaker als hoofdtrainer de lijnen uit.

DELFT – Menigeen die op televisie een rugbywedstrijd bekijkt, denkt dat het een heel chaotische sport is.

Volgens Silvester Ramaker, hoofdtrainer bij Rugbyclub Delft, is dat een beetje onterecht. “Als je de spelregels kent, dan is het een fantastische sport.” Zelf heeft hij ook rugby gespeeld. Vanaf zijn tiende jaar bij Rugbyclub Delft en daarna ook bij andere clubs. Hij schopte en knokte het zelfs tot international, met als persoonlijk hoogtepunt de wedstrijd in en tegen Engeland. 

Dat was voor de WK-kwalificatie in 1998 en Nederland verloor die wedstrijd nipt met de onthutsende cijfers 110 tegen 0. Deze uitslag gaf het krachtsverschil ondubbelzinnig weer. “Maar het is toch mijn mooiste rugbymoment”, zegt hij. “Wij waren allemaal amateurs en we mochten tegen de profs van Engeland aantreden. Een ander hoogtepunt was voor mij de deelname aan de Hong Kong Sevens, ook in 1998. Een fantastisch feest waarin we tegen alle toplanden van de wereld speelden.” 

Na zijn actieve rugbycarrière maakt Ramaker zich bij Rugbyclub Delft nu al twee jaar verdienstelijk als hoofdtrainer. Hij coacht het eerste en het tweede team en hij zet de lijnen uit bij het damesteam en de jeugd. Deze rol bevalt hem uitstekend. “Het niveau is niet zo hoog, maar er is wèl een duidelijke ontwikkeling te zien”, zegt hij. “Vanuit de jeugd stromen er regelmatig spelers door naar de senioren, dus zit er groei in de club.”

Goede mentaliteit
Voor het komende seizoen wacht het eerste team van Rugbyclub Delft een moeilijke opgave. Uit de Tweede Klasse Zuid zullen dit seizoen namelijk, net als vorig jaar, drie teams rechtstreeks degraderen. Een vierde team moet zich via de nacompetitie zien te handhaven. “Afgelopen seizoen is ons dat gelukt en nu hopen wij weer in de top-zes te eindigen”, zegt hij. “Dat is niet makkelijk, maar het is wel haalbaar. Op termijn hopen we te kunnen doorstoten naar de Eerste Klasse. De jeugdspelers die doorstromen zijn namelijk allemaal prestatief ingesteld. Dit seizoen stromen er drie spelers door en voor het seizoen daarna wordt gerekend op een stuk of zeven.” 

Ramaker, het zal geen verbazing wekken, vindt rugby een prachtige sport. Op zijn tiende, toen hij er door een vriend mee in aanraking kwam, was hij meteen verkocht. Rugby trekt hem aan, omdat het een complete sport is, waarvoor je veelzijdig moet zijn. “Het is in eerste instantie een contactsport, waarbij je legaal iemand tegen de grond kan werken”, zegt hij. “Maar daarna geef je elkaar net zo makkelijk weer een hand. Het gaat om een goede mentaliteit. Je moet harde tackels aan kunnen, dat is misschien wel het belangrijkste. Behalve fysiek wordt er ook in tactisch en technisch opzicht veel van een rugbyspeler gevraagd. Je moet snel en behendig zijn en inzicht hebben.”

Slaan of bijten
Bij rugby zijn er uiteraard ook grenzen aan het fysieke geweld. Zo mag de tegenstander niet om het hoofd getackeld worden. Het toegestane gebied waar een speler gegrepen mag worden, loopt van de voeten tot aan de schouders. Verder mag je niet slaan of bijten en is gevaarlijk spel uit den boze. Er is, kortom, veel controle op het gebied van veiligheid. 

Misschien moet Ramaker het komend seizoen sommige taken aan anderen laten. Hij is namelijk ook coach van het nationale damesrugbyteam, dat volgend jaar het WK in Dubai speelt. “Wellicht kan ik dan iets minder betrokken zijn bij de club”, zegt hij en hij geeft ook meteen haarfijn het verschil tussen mannen- en vrouwenrugby aan. “Het is een sport die door beide sexen gespeeld wordt. Bij de vrouwen is het echter wat georganiseerder, wat cleaner. Bij mannen gaat het sneller en harder, er is meer power. Sommigen vinden daarom mannenrugby leuker om naar te kijken, maar ik vind dat je vrouwenrugby wel in verhouding moet zien.” (ML)
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12