Afbeelding

Judoschool Budo Gouweleeuw boekt met plezier en respect resultaten

sport

Editie: Week 43, Jaargang 20 |

Judodocent Rick van der Linden weet dat plezier de basis is voor ontwikkeling. (foto: Marijn Abbenhuijs)

Nederlandse titels, regionale overwinningen en lof voor de maatschappelijke inzet tijdens de wintertijd challenge en tijdens clinics op scholen. Judoschool Budo Gouweleeuw is zeer goed bezig en dat is geen toeval.

Het piepkleine sporthalletje in de Willem Bilderdijkhof oogt rommelig. Ouders en kinderen lopen in rap tempo de smalle hal binnen en de stapel schoenen naast de ingang van de dojo groeit snel. Wat oogt als een bij elkaar geraapt judozooitje, is in werkelijkheid een van de best bestuurde sportorganisaties van Delft. Voorzitter Peter de Klein en jododocent Rick van der Linden trekken hun schoenen uit en lopen naar een klein rommelhok met een uitklaptafel. Daar kan in alle rust worden verteld hoe dit aandoenlijke tafereel zo succesvol heeft kunnen worden.

“Judo is voor alle leeftijden en alle doelgroepen”, begint Van der Linden. “Daarom bieden wij ook voor iedereen wat aan. Wie het gewoon leuk vindt om één keer in de week te komen judoën, kan één keer in de week komen judoën en wie mee wil doen aan wedstrijden, kan drie keer per week komen trainen.” “Tot 12 jaar kunnen wij judoka’s vrij goed zelf opleiden”, vult De Klein aan. “In de categorie 13 tot 15 jaar, komt er meer bij kijken. Daarom hebben we een samenwerkingsverband met een aantal andere scholen in de Haaglanden waardoor onze judoka’s op een hoger niveau met elkaar kunnen trainen om beter te worden.”

En die verbeteringen zijn zichtbaar. Toch wijzen Van der Linden en De Klein vooral ook op de minder zichtbare resultaten. “We boeken resultaten op elk gebied”, legt De Klein uit. “We leren jongeren met gedragsproblemen door middel van judo zich beter te focussen. Gedrag kun je met een sport als judo namelijk maar al te goed beïnvloeden. Judo is namelijk een basisdiscipline. Je moet leren focussen. De technieken en worpen die je in de beginfase al leert, zijn ook goed voor de ontwikkeling van je hersenen.” “Daarnaast staat plezier bij ons voorop”, geeft Van der Linden aan. “Als je plezier heb in wat je doet, ontwikkel je je namelijk veel sneller.”

Hoewel dat plezier het kernonderdeel van het beleid van Budo Gouweleeuw is, zijn er nog meer aspecten die ze bij de judoschool hoog in het vaandel hebben staan. “Ik hamer altijd op het veranderen van je eigen spel”, zegt Van der Linden. “Verandering maakt resultaat. Als iemand sterk is in een bepaalde worp, zal hij vaak voor die worp kiezen. Op een gegeven moment weet je tegenstander dat en wordt het een zwakte. Daarom moet je meerdere worpen goed kunnen uitvoeren om beter te worden. Daarnaast zie ik het als mijn taak om mijn pupillen te leren omgaan met winst en verlies.” “Daar gebruiken we Randori’s voor”, legt De Klein uit. “Dat zijn een soort oefenwedstrijdjes waarin nieuwe technieken worden toegepast. Daarin gaat het erom dat je elkaar wat gunt. Niet per se winnen, maar elkaar beter maken is dan het belangrijkst.”

Elkaar beter maken. Dat is de rode draad in alle verschillende groepen van de vereniging. “Onze toppers zijn ook tegelijkertijd onze ambassadeurs”, vertelt Van der Linden. “Door hen terug te laten stromen in de vereniging, motiveer je jonge judoka’s. Elkaar helpen, stimuleren en motiveren is onze succesformule. Niet alleen de winnaars, maar ook de verliezers zijn kampioenen. Om een goede judoka te zijn moet je kunnen voelen wat je tegenstander gaat doen, een goed reactievermogen en doorzettingsvermogen hebben. Door dat verhaal te vertellen, het voorbeeld te laten zien door onze eigen toppers en een vriendenclub te worden, kun je jonge talenten kneden.”

“Daardoor kunnen we blijven groeien”, concludeert De Klein. “Het is fantastisch dat dat kan. Daar is grenzeloze passie voor nodig en passie heeft iedereen die aan deze vereniging verbonden is. We zijn een vereniging voor elke judoka, hebben plezier en respect hoog in het vaandel staan en gaan vakbekwaam en gedisciplineerd te werk. Alle docenten zijn gediplomeerd, we overleggen veel en zijn een professionele organisatie. We willen dan ook een sportinstituut zijn in Delft en omstreken. Niet alleen op gebied van topsport, maar ook op gebied van breedtesport.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12