Afbeelding

De Barones draagt bij aan succesvolle GGZ behandelingen

Algemeen

De trotse directie voor de unieke Barones, Maurice Kattemölle (l) en Jos Kerkman (r).

DELFT – Twee weken geleden werd ‘de Barones’ geopend. Ron Sponselee, voorzitter van de Raad van Bestuur van GGZ Delfland, kroop in een ridderkostuum om het schitterende gebouw, waarin een polikliniek van GGZ Delfland is gehuisvest, officieel te openen. Zes maanden had bouwbedrijf Verlaat ervoor nodig om het schitterende prefab gebouw te realiseren.


“We zijn er heel blij mee,” zegt Jos Kerkman, directeur bedrijfsvoering. “We hebben gekozen voor een transparant gebouw waarin veel licht wordt toegelaten. Het blijkt dat onze cliënten zich daarbij prettig voelen. Overigens kent de transparantie ook zijn beperkingen want de privacy van de cliënten staat bij ons hoog in het vaandel. Daarnaast hebben we ook cliëntvriendelijke kleurstellingen toegepast. Doordat het in een carrévorm is gebouwd kunnen onze medewerkers ook veel makkelijker met elkaar in contact treden. Dat komt de behandeling van onze cliënten alleen maar ten goede. Verder is bij de bouw uitgegaan van standaardmaten en dat betekent dat we zonder al teveel problemen kunnen inkrimpen als het aantal cliënten afneemt, en kunnen uitbouwen als het aantal toeneemt.”


Dagelijks ontvangen 75 medewerkers, voornamelijk psychiaters, psychologen en klinisch  psychologen ongeveer vijfhonderd mensen voor een poliklinische behandeling. “Voornamelijk mensen die lijden aan depressies, angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en psychoses,” legt Maurice Kattemölle, directeur behandelzaken, uit. “Na een intake wordt een behandelingstraject met de mensen afgesproken en dat houdt in dat zij aan het begin van de behandeling meestal één keer per week op bezoek komen. Naarmate de behandeling vordert wordt het aantal bezoeken afgebouwd. Daarnaast worden mensen ook thuis bezocht door onze wijkteams. Die bestaan voornamelijk uit psychiatrisch verpleegkundigen. Zij gaan bij mensen op bezoek om te zien hoe ze in het dagelijks leven met hun ziekzijn omgaan en hoe het er thuis allemaal uitziet. Soms geven mensen in de polikliniek namelijk aan dat ze het huishouden helemaal onder controle hebben maar dan blijkt dat in de praktijk toch helemaal niet te kloppen.”


GGZ Delfland verhuisde van de Gravin, aan de Reinier de Graafweg naast het gebouw van het Reinier de Graaf ziekenhuis, naar de nieuwe locatie aan de St. Jorisweg. “De Barones staat nu op het terrein van de psychiatrische kliniek en dat heeft voordelen,” legt Jos Kerkman uit. “Als onze medewerkers het beter vinden om een cliënt toch op te laten nemen in de kliniek, dan hoeven we in de nieuwe situatie alleen de weg over te steken. In de oude situatie moesten we een hele rit door Delft maken en soms reed de taxi ook wel eens een heel andere kant op, omdat de cliënt zich niet wilde laten behandelen in de kliniek . Daarnaast worden onze medewerkers nu ook betrokken bij de opname en zo kunnen onze medewerkers en de mensen in de kliniek komen tot een veel betere afstemming en daar varen onze cliënten wel bij.”


GGZ Delfland kan tevreden vaststellen dat bijna alle cliënten goed reageren op de therapieën en dat ze daadwerkelijk opknappen. “Het nieuwe gebouw gaat daar wezenlijk een steentje aan bijdragen,” oordelen de directieleden van GGZ Delfland.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12