Afbeelding

SRC Thor bewijst nog steeds het beste damesrugbyteam van Delft te zijn

sport

Editie: Week 41, Jaargang 20 |

De dames van SRC Thor wonnen afgetekend met 0-103 van stadgenoot RC Delft.

Delft - Rugbyclub SRC Thor speelt al sinds de oprichting van de Ereklasse voor dames op het allerhoogste, nationale niveau. Sinds RC Delft afgelopen seizoen ook naar de Ereklasse promoveerde was het wachten op de eerste Delftse derby in de hoogste damesrugbycompetitie. Die derby vond zondag 6 oktober plaats.

Irith Lely, captain van SRC Thor, gaf in de aanloop naar de derby aan dat ze van plan was te laten zien dat zij nog steeds de beste rugbydames van Delft zijn. “We zijn niet bang dat we van RC Delft verliezen”, zei ze stoer. “Het verschil tussen de 1e klasse en de Ereklasse is groot. RC Delft heeft de eerste wedstrijden dan ook met grote cijfers verloren. Ik verwacht ook dat ze dit seizoen weer zullen degraderen. Ik hoop het niet natuurlijk, want het is hartstikke gaaf dat we nu twee Delfste teams in de Ereklasse hebben. RC Delft heeft bovendien veel jeugdspelers en dus veel potentie. In de toekomst moeten we dus inderdaad voor ze uitkijken, maar nu gaan we van ze winnen. Ik hoop zelfs zonder een punt tegen te krijgen.”

SRC Thor bleek inderdaad een flinke maat te groot voor stadgenoot RC Delft. Op het terrein van RC Delft werd het maar liefst 0-103 in het voordeel van de bezoekers. “Het spelen van zo’n derby is toch anders dan andere wedstrijden”, geeft Irith Lely aan. “Ondanks het krachtsverschil, zijn we lang met deze wedstrijd bezig geweest. Veel meiden van RC Delft en SRC Thor zijn namelijk bevriend met elkaar. We kennen elkaar goed. Eigenlijk heeft deze derby de relatie tussen SRC Thor en RC Delft alleen maar verbeterd. Vroeger gingen er namelijk veel spelers van RC Delft naar ons toe om hoger te spelen, dat leverde toch een bepaalde rivaliteit op. Dat gebeurt nu niet meer aangezien we op hetzelfde niveau spelen.”

Door de overwinning staat SRC Thor nu stevig op de vijfde plaats in de Ereklasse en dat is één plaats hoger dan ze vorig jaar zijn geëindigd. “Het is ook onze doelstelling om een plaats hoger te eindigen dan vorig seizoen”, vertelt Lely. “Toen hebben we met een zesde plaats de play-off’s om degradatie maar net ontlopen, terwijl we genoeg ervaring en kwaliteit hebben om hoger te eindigen.” Daarbij moet SRC Thor als studentenvereniging wel meer dan hun concurrenten rekening houden met veel wisselingen in het team. “Dat klopt”, geeft Lely toe. “We hebben meer onzekerheid dan andere teams als het gaat om het bij elkaar houden van de selectie. Na elk seizoen is het weer de vraag wie er blijft en wie vertrekt.”

Lely zit zelf ook bij de Nederlandse selectie en houdt er behalve de doelen van SRC Thor ook nog eigen doelen op na. “Ik wil heel graag ooit op het WK uitkomen met Nederland”, is ze ambitieus. “Vorig jaar hebben we een kwalificatietoernooi gespeeld voor het WK, maar hebben we ons niet kunnen plaatsen. Het WK van 2016 willen we wel halen. Dat kan ook. We hebben best een jong team waaraan we al een tijdje bouwen. We hebben genoeg potentie.” Aan de arbeid die Lely er insteekt, kan het in ieder geval niet liggen. Ondanks dat ze haar sport moet combineren met haar studie, traint ze wekelijks 15 tot 18 uur. “Ik voel me inderdaad een topsporter. Overdag studeer ik op de TU, maandagavond heb ik rust en verder sport ik elke avond. Zaterdag train ik de hele dag met de Nederlandse selectie en zondag hebben we een wedstrijd. Ik train hard omdat ik een passie heb voor de sport. Dat het goed gaat en ik op het hoogste niveau uitkom, vind ik gewoon heel cool.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12