Afbeelding

Tennisrevelatie Martijn Molenkamp wint, maar blijft zelfkritisch

sport

Editie: Week 26, Jaargang 22 |

Martijn Molenkamp vindt dat zijn service minimaal 200 km/h moet zijn. (foto: Marijn Abbenhuijs)

PIJNACKER - Martijn Molenkamp heeft zich ontwikkeld tot één van de revelaties van het tennisseizoen. De pas 20-jarige Pijnackernaar haalde tijdens zijn eerste drie toernooien de finale en won de laatste, op TV De Delftse Hout.

Door: Marijn Abbenhuijs

Het is dinsdagavond kwart voor negen als Martijn Molenkamp op het open toernooi van ’s-Gravenzande aan de derde set van zijn eerste ronde-partij begint. Twee dagen na zijn zege in de finale van het toernooi op TV De Delftse Hout en drie dagen na zijn marathon- halve finale tegen Jort Braun. Wéér een zware driesetter, dus. De tank lijkt leeg. Toch is het Molenkamp die exact een uur later de beslissende tiebreak wint. “Dat ik mijn wedstrijden op fitheid win, stemt me niet tevreden”, is de boomlange Molenkamp na afloop verrassend kritisch. “Het gaat niet alleen om het resultaat, maar vooral om spelontwikkeling.” Daar is hij zich sinds afgelopen winter meer op gaan focussen. Tot vorig jaar combineerde Molenkamp het tennis namelijk nog met volleybal op hoog niveau en zijn progressie in beide disciplines vereisten een keuze. “Ik heb gekozen voor tennis, maar daarmee wilde ik het natuurlijk wel een stuk serieuzer gaan aanpakken”, geeft de student Logistiek en Economie aan. “Dat kon niet bij TVP, de club waar ik tot dan toe speelde. Ik kon daar maar twee keer in de week training krijgen en ik wilde meer. Ik heb toen een paar keer bij TV Dekker Rokkeveen in Zoetermeer meegetraind. Daar kon ik in een sterke groep trainen. Ik ben toen met selectietrainer Yovanni van der Veek om tafel gegaan om een trainingsplan op te stellen. Dat heb ik vervolgens serieus opgepakt.”


Het belangrijkste aspect daarin was dat hij kritisch naar zijn eigen spel zou kijken. “Ik moest in eerste instantie mijn techniek verbeteren”, blikt Molenkamp terug. “Ik had een te grote zwaai. Ik moest compacter gaan spelen en heb daar hard aan gewerkt. Ik heb filmpjes gekeken, geoefend met mijn greep en mijn techniek vaak blind voor de spiegel gesimuleerd. Als ik dan vervolgens mijn ogen open deed, kon ik zien hoe mijn techniek eruit ziet als ik het op de automatische piloot doe en aan de hand daarvan heb ik geprobeerd veranderingen door te voeren. In de training zie je die inspanningen nooit snel terug. Ik ben eigenlijk geen moment echt tevreden over mijn vooruitgang geweest, maar nu tijdens de wedstrijden blijkt dat het toch al behoorlijk heeft geholpen.” Het is duidelijk dat de talentvolle tennisser niet schroomt zichzelf druk op te leggen. “Ik ben niet snel tevreden. Ik vind ook dat ik met beide benen op de grond moet blijven staan. Er valt nog steeds veel te verbeteren aan mijn spel. Ik wil graag constant in een hoger tempo spelen met meer drang naar voren. Ik heb een lang lichaam, waardoor ik heel bewust met mijn voetenwerk bezig moet zijn. Voor een speler met mijn lengte is mijn service daarentegen lang niet dwingend genoeg. Ik vind dat ik services van 200 kilometer per uur zou moeten slaan. Daar valt dus ook nog veel winst te boeken.” In ieder geval heeft Molenkamp zijn eerste seizoensdoel al behaald. “Ik wilde graag een 3- toernooi winnen en dat is al gelukt. Nu hoop ik me dit seizoen nog een keer te plaatsen voor een A**- toernooi. Ik ben nu op de goede weg en wil komende winter mijn trainingen nog verder uitbouwen om stappen te kunnen blijven zetten.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12