Afbeelding

Hemd van het Lijf: Sander Uijtdehaage (31)

vaste rubrieken

Editie: Week 48, Jaargang 21 |

1. Waarom wilde je hier, bij de Sacramentskerk aan de Nassaulaan, worden gefotografeerd?
“Omdat we op deze prachtige locatie op zaterdag 14 december de voorstelling Scrooge in Harmony spelen met de Koninklijke Harmoniekapel Delft. De akoestiek in deze ruimte is fantastisch, daarom gaf de Harmoniekapel hier eerder een optreden. De locatie leent zich natuurlijk ook hartstikke goed voor onze crossover muziekvoorstelling.” 

2. Wat vind je zo leuk aan musicals?
“Ik was er eigenlijk nooit een ontzettende fan van, maar vond vooral op het toneel staan heel erg leuk. In de voorstelling speel ik Bob Cratchit, de enige medewerker van Scrooge. Het leuke aan musical vind ik uiteindelijk dat zang, dans en spel, eigenlijk alle podiumkunsten hierin samenkomen en in elkaar overvloeien. Het vergt de nodige repetitie, maar is wel ontzettend gaaf.”

3. Hoe is de samenwerking tussen Musicalgroep Rits en de Koninklijke Harmoniekapel ontstaan?
“We kennen elkaar al heel lang. We hebben elkaar tijdens de Delftse Beursvloer ontmoet en hebben al jarenlang veel contact. Zo hebben we bij onze reguliere voorstellingen een gelegenheidsorkest, waarin ook mensen van de Harmoniekapel spelen. We hebben het er al jaren over dat we als verenigingen eens iets samen moeten doen. De Harmoniekapel benaderde ons of wij aan het eind van hun jubileumjaar, ze bestaan honderddertig jaar, wilden meewerken. Dat wilden we wel.”

4. En dus kozen jullie voor Scrooge van Charles Dickens?
“Die keuze was inderdaad snel gemaakt. Het is een klassieke eindejaarsvertelling, dus hij past ontzettend goed in deze tijd van het jaar. We hebben de voorstelling aangepast, zoals dat ook met The Passion is gebeurd, die op Goede Vrijdag door de EO wordt uitgezonden. Er worden arrangementen gespeeld die redelijk willekeurig lijken uitgekozen, maar die perfect in het verhaal passen.”

5. Wat is er zo bijzonder aan het project?
“Voor ons is het dat we normaal gesproken muzikaal ondersteund worden door zo’n vijfentwintig man en dat het er nu tachtig zijn. Voor de Harmoniekapel is het dat zij gewend zijn om concerten te geven met hun repertoire, terwijl ze nu meer dan ooit deel uitmaken van een verhaal. De stukken die ze spelen worden door het spel nog meer met elkaar verbonden. De crossover tussen theater en concert is heel bijzonder.”

6. Wat is het leukste aan de samenwerking?
“Het feit dat blijkt dat we elkaar ontzettend goed aanvullen. Zo hebben wij van de Harmoniekapel geleerd om de organisatie van een voorstelling goed neer te zetten. We spelen normaal gesproken in november een weekend in Theater de Veste, maar wij hebben van hun organisatie geleerd. Zij hebben op hun beurt goed gekeken hoe wij sponsoren werven. Zo helpen we elkaar allebei een beetje.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik ervoor zorgen dat iedere Delftenaar ieder jaar minstens één keer een culturele amateurvoorstelling bezoekt. Op deze manier help je aan de ene kant de vele verenigingen die Delft rijk is, terwijl je aan de andere kant iedere Delftenaar laat zien wat voor leuke dingen er allemaal in de stad gebeuren en waar ze zelf aan kunnen deelnemen.”

8. Waarom moet iedereen op 14 december in de Sacramentskerk komen kijken?
“Omdat dit echt iets unieks is wat in Delft nooit eerder heeft plaatsgevonden. Daarbij zijn het twee echt Delftse clubs die laten zien wat ze in huis hebben in een ontzettend mooi decor. De mensen die nog niet overtuigd zijn, raad ik aan om op Lichtjesavond naar de Markt te komen. Daar geven we namelijk een ‘sneak preview’ van wat hen allemaal te wachten staat tijdens de voorstelling. Daar hebben we nu al heel veel zin in.”

9. Hoe kunnen mensen aan kaarten komen?
“Kaarten zijn te bestellen via www.harmoniekapel.nl. Geïnteresseerden kunnen er beter snel bij zijn, want we werken ook samen met het Rode Kruis Delfland. Zij nodigen al hun vrijwilligers bij wijze van kerstgeschenk uit om naar de voorstelling te komen kijken.”

10. Je klinkt positief over de samenwerking met de Harmoniekapel; komt er nog een vervolg?
“Ja, dat is wel zeker. Er zijn nu al zoveel positieve reacties, zowel vanuit de Harmoniekapel als uit Musicalgroep Rits. Het wordt echt een heel bijzondere voorstelling, waarvan we er in de toekomst nog meer hopen te maken. Ik kan me nog niet echt een voorstelling maken van hoe het er de veertiende uitziet; ik weet alleen dat het echt fantastisch gaat worden.”  (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12