Afbeelding

Wintertips

autonieuws

Editie: Week 50, Jaargang 20 |

’s Winters is de weg altijd minder betrouwbaar dan bij warm weer; ongeacht of u te maken hebt met sneeuw, ijzel of gewoon een nat wegdek, de grip is altijd minder dan in de zomer. Dankzij de specifieke vorm van de winterband, die het water onder de band afvoert, vermindert een winterband de risico’s van aquaplaning. Een winterband heeft een veel betere grip en een uitstekende rijeigenschappen, dankzij het profiel dat dieper is dan bij een zomerband. Het profiel van een winterband heeft namelijk veel meer lamellen dan een zomerband, zodat hij meer grip heeft in sneeuw. Een winterband heeft een bijzonder rubbermengsel met silica dat zich aanpast aan de koude temperaturen en zorgt voor een groter remvermogen.

Nog meer dan een sneeuwband is een winterband ontworpen om in alle winterse omstandigheden te kunnen rijden:

De spanning van winterbanden
’s Winters geeft de meter een lagere waarde voor de bandenspanning aan, omdat lucht krimpt door de kou. Bij elke temperatuursdaling van 10°C daalt de spanningswaarde met ongeveer 0,1 bar. Dat betekent niet dat de band daardoor opeens een veel te lage spanning krijgt. Een band die bij een omgevingstemperatuur van 20°C is opgepompt tot 2,0 bar, heeft volgens de manometer bij een omgevingstemperatuur van 10°C een spanning van 1,9 bar.

Het is dus niet nodig om de banden ’s winters meer spanning te geven.

Controleer de bandenspanning bij een gemiddelde temperatuur van zo’n +20°C en volg de door de autofabrikant aanbevolen spanning; zo maakt u het beste gebruik van uw banden. Overigens moeten de banden wel koud zijn bij het controleren; dat betekent dat er minstens 1 uur helemaal niet, of slechts kort (maximaal 2 tot 3 kilometer bij lage snelheid) mee is gereden.

Let bij het aankopen van winterbanden goed op de juiste wielmaat. De juiste maat is terug te vinden in het instructieboekje van de auto of laat je door een erkende garage adviseren.? Het niet gebruiken van winterbanden kan leiden tot medeaansprakelijkheid voor een ongeval en reden zijn voor strafrechtelijke vervolging. Reden daarvoor is dat een bestuurder met een auto zonder winterbanden in winterse omstandigheden minder goed kan reageren op situaties en daardoor een ongeval niet kan voorkomen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12