Bij CyclingXpert kun je een fietsmeting doen. (Foto: PR)
Bij CyclingXpert kun je een fietsmeting doen. (Foto: PR)

Fietstechniek in meerdere opzichten bij Cyclingxpert

Algemeen

RIJSWIJK - Het wielerseizoen is begonnen! Afgelopen week was de Amstel Gold Race, de grootste toertocht van Nederland. Voor CyclingXpert Danny Vrolijk betekent dat werk aan de winkel!

“We merken bij ons meteen dat het seizoen begonnen is”, beaamt Danny in zijn werkplaats aan de Laan van het Haantje 30. “Vooraf natuurlijk ook al, maar zeker na zo’n evenement als de Amstel Gold Race. Daar gaan veel toerrijders naartoe en tijdens zo’n tocht ontdekken ze vaak dat er toch nog wat aan hun fiets moet gebeuren. Het schakelt niet helemaal lekker. Een kraakje hier en daar wat weggewerkt moet worden… En dan komen ze snel naar ons.” Voor wielrenner Danny Vrolijk start het seizoen ook. Dit weekend rijdt hij zijn eerste wedstrijd, de Ronde van Lexmond. “Dat is een criterium. In de basis ‘een rondje om de kerk’ Ik vind dat mooi. Verschillend terrein, asfalt, steentjes, veel bochten… En daar met veertig kilometer per uur doorheen… dat vraagt tactisch inzicht: in 93% van de wedstrijden wint niet de sterkste, maar de slimste. En het doet ook een beroep op je technische skills. ”

Fietsmeting
Techniek gaat niet alleen over de fiets. Techniek gaat ook over hoe je die fiets gebruikt. “Een goede techniek stelt je in staat om optimaal de kracht uit je lichaam op de fiets over te brengen, zonder dat je lichamelijke klachten krijgt.” Daarom kun je bij CyclingXpert een fietsmeting doen: “We zetten jouw eigen fiets op de fietstrainer en dan gaan we kijken hoe je beweegt op de fiets. We meten je schoenplaatjes, en stellen zaken als je stuurlengte, zadelhoogte en dergelijke helemaal af op jouw lichaam.” Alles bij elkaar ben je met zo’n fietsmeting gauw een uurtje bezig, dus je moet hiervoor een afspraak inplannen. “Het gaat niet even tussendoor.” Overigens krijg je, als je een nieuwe fiets bij Danny aanschaft, zo’n fietsmeting er gratis bij.

Omloop van Rijswijk
Voor Danny is de wedstrijd in Lexmond voornamelijk training. De wedstrijd die hij echt wil winnen is op 12 mei: de Omloop van Rijswijk. “Het is heel bijzonder dat er in de Randstad nog een omloop georganiseerd kan worden.” Helemaal bijzonder is dat het voor hem letterlijk een thuiswedstrijd is: “Start en finish is op de Lange Kleiweg, bijna een steenworp van zijn werkplaats vandaan. “We rijden over de Lange Kleiweg, pakken een stukje Plaspoelpolder mee en komen terug over het Jaagpad. In een peloton over zo’n pad heen, dat is echt een uitdaging.” Een uitdaging die hij graag aangaat: “Ik rij op zeker voor het podium!” Meer weten: www.cyclingxpert.nl