Kees, Sam en Floor hangen samen de banner op in één van de weidevogelpolders. (Foto: Ron van Bekkum)
Kees, Sam en Floor hangen samen de banner op in één van de weidevogelpolders. (Foto: Ron van Bekkum)

Weidevogelkuikens in gevaar, ook door katten

Algemeen

MIDDEN DELFLAND - De komende weken kruipen honderden zeldzame weidevogelkuikens in de polders van Midden-Delfland weer uit hun ei. Eén van de gevaren waar ze mee te maken hebben is het feit dat katten graag op jacht gaan in de nacht en daarbij ook kuikens doden.

Het gaat niet goed met de weidevogels in Nederland. Deze vogels broeden in open polders, waar er in de gemeente Midden-Delfland natuurlijk veel van zijn. Om deze reden roept Floor Koornneef van Agrarische Natuurvereniging Vockestaert en Vogelwerkgroep Midden-Delfland op: “Help mee en houd je (boerderij) kat de komende twee maanden ‘s nachts echt binnen.” Boeren en natuurorganisaties nemen veel maatregelen om ervoor te zorgen dat het aantal weidevogels dat succesvol uit het ei kruipt stijgt, zo wordt op een aantal plekken bijvoorbeeld het waterpeil in de graslanden hoger gezet. “We moeten er alles aan doen om de trend te keren en te zorgen dat er weer meer weidevogels groot worden. En daarvoor hebben we ook echt de medewerking van kattenbezitters nodig. Het is heel simpel; houd het kattenluik ‘s nachts op slot en de kat binnen van half april tot en met juni. Op die manier kunnen we veel weidevogelkuikens redden”, aldus Koornneef. 

Campagne
De campagne ‘Kuikens in het land, poes in de mand’ is inmiddels gestart in Midden-Delfland. Ansichtkaarten worden verspreid en in de weidevogelpolders hangen banners met de oproep. Boswachter Kees Perquin van Natuurmonumenten schaart zich achter de campagne: “De weidevogels hebben het zwaar en ieder jaar doen wij wat in onze macht ligt om te zorgen dat de weidevogels een thuis hebben in deze prachtige polders. Als boswachter blijf ik mij voor hen inzetten.”

Op de website www.poesindemand.nl is een campagnefilm te zien met poes Gurbe in de hoofdrol!