Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

213 ondernemers sturen gemeente brandbrief

Algemeen

DELFT - Het college van B&W werkt momenteel aan het autoluwplus maken van het zuidwestelijke deel van de binnenstad. Iets wat leidt tot zorgen bij de lokale ondernemers. Om dit duidelijk te maken bij de gemeente ondertekenden 213 ondernemers een brief. 

“Om het autoluwplus-gebied uit te breiden wil het college op korte termijn 480 parkeerplaatsen opheffen”, valt in de brief te lezen. “In 2040 moeten er nog eens 1500 parkeerplaatsen op straat verdwenen zijn. Bewoners krijgen als alternatief een optie op een plek in de parkeergarage aangeboden. Dit gaat ten koste van de parkeercapaciteit voor onze bezoekers/klanten en daarmee de toekomst van onze winkels en bedrijven. Delft heeft als winkelstad een regionale functie. Veel bezoekers komen vooral op zaterdag. Uit recente tellingen blijkt dat er nu al weinig tot geen garageplaatsen beschikbaar zijn. Hoe ziet u dat voor zich als straks ook veel bewoners uit het autoluwplus-gebied hun auto in de garages moeten parkeren?” De ondernemers vrezen dat bezoekers Delft zullen mijden en doorrijden naar andere steden waar het wel gemakkelijk parkeren is. 

De ondernemers verwachten dat de gemeente er in goed overleg voor zorgt dat de binnenstad van Delft aantrekkelijker wordt om te ondernemen en te bezoeken. “Daarom verzoeken wij u eerst een integrale visie met een heldere definitie van kwaliteit voor de inrichting van de binnenstad te ontwikkelen, inclusief aandacht voor de economie van de binnenstad alvorens de autoluwplus zones verder uit te breiden.”

De ondernemers wijzen op de zware jaren die ze achter de rug hebben door Corona. “Het verminderen van de parkeercapaciteit in de binnenstad is een nieuwe bedreiging voor ons. Wij zijn in de hoop dat u ons helpt het hoofd boven water te houden.”