Protestbord
Protestbord

Protestactie met een knipoog

Algemeen

DELFT - Al enige tijd werkt de gemeente aan het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte in de binnenstad. Met het project Ruimte in de Binnenstad moet de inrichting van de binnenstad gunstig worden voor bewoners, ondernemers, bezoekers en toeristen. De ontwikkelingen die de gemeente voor ogen heeft, vallen echter niet bij alle bewoners in de smaak. Het invoeren van autoluw-plus in het zuidwestelijke deel van de binnenstad wordt door de Belangenvereniging Oude en Nieuwe Delf niet met open armen ontvangen.

Het project Ruimte in de Binnenstad zet voornamelijk in op ruimte voor de voetganger, zowel in het winkelgebied als op de routes van, naar en door de binnenstad. Het invoeren van autoluw-plus houdt in dat het verkeersgedrag wordt aangepast aan voetgangers en fietsers. Auto’s in de binnenstad zullen alleen stapvoets mogen rijden en niet langs de grachten of in de straten mogen worden geparkeerd. Ook inwoners van de binnenstad zullen hun auto enkel in de Zuidpoort- of Prinsenhofgarage kwijt kunnen. 

Vertrouwen
De gemeente heeft beloofd om wensen, bezwaren en argumenten van bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden mee te nemen in de besluitvorming, maar het vertrouwen onder de bewoners oogt niet groot. 

Protestbord
Afgelopen donderdag besloten leden van de Belangenvereniging Oude en Nieuwe Delf en Belangenvereniging Zuidpoort hun onvrede ten aanzien van de autoluw-plusplannen van de gemeente duidelijk te maken met een protestbord, dat vlak voor de laatste raadsvergadering van het reces werd opgehangen bij de fietsenstalling aan de zijkant van het stadhuis. Op het protestbord was te lezen: ‘Geen fietsen plaatsen’, ‘Vanaf heden moet u uw fiets bij de watertoren stallen’ en ‘U zult wel denken: wat is dit voor een stom bericht. Dat ga ik echt niet doen. Heel dat eind heen en weer lopen. Het is wel de gemiddelde loopafstand die bewoners, hun bezoekers, ondernemers en hun klanten in het beoogde autoluw-plus gebied zullen ervaren als zij hun auto in de Prinsenhofgarage moeten parkeren.’

De actie werd gevoerd onder het motto ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’, meent Rob Stikkelman, voorzitter van de belangenvereniging Oude en Nieuwe Delft.