Op en rondom de Papsouwselaan in Voorhof zijn regelmatig hangjongeren te vinden (Foto: Koos Bommelé)
Op en rondom de Papsouwselaan in Voorhof zijn regelmatig hangjongeren te vinden (Foto: Koos Bommelé)

Gemeente neemt maatregelen tegen overlast Voorhof

Algemeen

DELFT - Ondernemers in de wijk Voorhof slaan alarm over de toenemende overlast veroorzaakt door een groep jongeren. Zo’n twintig jongeren zorgen voor vernielingen, diefstal en intimidatie, waardoor zowel winkelend publiek als ondernemers zich onveilig voelen. De ondernemersvereniging, bekend als de Stichting Ondernemersfonds Voorhof (SOV), heeft een brief geschreven aan burgemeester Marja van Bijsterveldt en dringt aan op actie om de veiligheid van bewoners en ondernemers te waarborgen.

Door Cheyenne Toetenel

Volgens een woordvoerder van SOV, die anoniem wil blijven, loopt de situatie steeds verder uit de hand en moet er snel ingegrepen worden. “Het is in coronatijd begonnen en niet meer overgegaan. De overlast uit zich onder andere in vernielde etalageruiten, beschadigde eigendommen en brandstichting van voertuigen. Er wordt voor duizenden euro’s schade aangericht, en het komt zelfs zo ver dat de verzekering niet meer uitkeert of de premie gigantisch verhoogt. De angst voor persoonlijke bedreigingen en vernielingen weerhoudt de ondernemers ervan om op te treden tegen de groep.” 

Politie
De ondernemers en bewoners melden de overlast bij de politie, maar zij kunnen vaak niet direct optreden vanwege prioriteitskwesties en het ontbreken van bevoegdheden. Dit zorgt ervoor dat ondernemers en bewoners ontmoedigd raken om verdere overlast te melden. De politie erkent de overlastproblematiek en benadrukt het belang van het blijven melden van incidenten. Ze geven aan dat ze indien nodig repressieve maatregelen zullen nemen en samen met de gemeente bestuurlijke maatregelen kunnen treffen, zoals het opleggen van een tijdelijk gebiedsverbod.

Maatregelen
Inmiddels zijn door de gemeente al diverse maatregelen doorgevoerd. “De burgemeester zat er snel op en heeft meteen gezegd het probleem te willen aanpakken”, vertelt de ondernemer. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat alle ‘relevante partners’ zijn bijeengekomen om de problematiek te bespreken en een gezamenlijke aanpak op te stellen. “De komende weken zet de politie en handhaving extra toezicht in. Het jongerenwerk trekt de komende weken extra uren uit voor de Papsouwselaan. De wijkagenten zijn bezig met huisbezoeken, waarbij ze in gesprek gaan met de betrokken jongere en zijn of haar ouders. Zij hebben nu bij bijna alle jongeren een huisbezoek afgelegd. Daarnaast is er met de aanbieders van deelscooters afgesproken dat er tijdelijk in dit gebied niet geparkeerd mag worden met de deelscooters. We zijn momenteel bezig met het organiseren van een overleg op ambtelijk niveau waarvoor in ieder geval de politie, het jongerenwerk en vertegenwoordigers van de bewoners- ondernemersvereniging worden uitgenodigd.” De ondernemer benoemt zelf ook nog dat jongerencentrum The Mall nu meerdere avonden per week wordt geopend, in plaats van slechts één dag voorheen. “De problemen zijn daarmee nog niet opgelost, maar het zijn wel stappen in de goede richting. We merken dat het probleem de nodige aandacht krijgt.”

Jongerencentra
De huidige situatie waarin jongeren intimiderend voor winkelpanden rondhangen vindt de ondernemer niet alleen storend voor de ondernemers en omwonenden, maar ook voor de jongeren zelf. “Ze verzieken het voor zichzelf, en dat is jammer voor hun eigen toekomstperspectief. Want nu hebben we het nog over het ingooien van een ruit of het opblazen van een brievenbus, maar je moet er niet aan denken dat dezelfde jongeren straks wegzakken in het criminele circuit. Het is daarom goed om ze een alternatief te bieden, ze bezig te houden en te zorgen dat ze oog hebben voor wat ze in hun leven kunnen bereiken.” De ondernemer benadrukt het belang van wijkcentra hierin, en is daarom erg positief over de uitbreiding van de openingstijden van The Mall. “We hebben de afgelopen jaren een afbraak van jongerenwerk en buurthuizen gezien door bezuinigingen van de gemeente, waardoor vertier ergens anders moest worden gezocht. Door weer meer op wijkcentra in te zetten, krijgen jongeren hun plekje om samen te komen en hoeven ze niet ‘uit verveling’ op straat te klooien.” De gemeente laat weten de oplossing naast de al genomen maatregelen ook vooral bij het verbreden van de mogelijkheden voor jongerenactiviteiten/-werk te zoeken, zodat de jeugd een plek heeft waar zij vaker terecht kunnen. “Hier wordt momenteel samen met het jongerenwerk in Delft hard aan gewerkt.”

Cameratoezicht
Een maatregel die de ondernemers sterk wensen, is de toevoeging van extra camera’s in het gebied. “Dit helpt zowel preventief als repressief. Preventief, omdat veel jongeren zich waarschijnlijk minder zouden misdragen als ze het gevoel hebben dat ze bekeken worden. Repressief, omdat middels camerabeelden kan worden bekeken wie wat heeft gedaan. Hierdoor kunnen de overlastgevers makkelijker worden teruggevonden en bestraft. Het is niet een heel elegante maatregel, maar ik denk toch echt dat het nodig is na alles wat hier de afgelopen jaren is gebeurd.” De gemeente verwijst hierbij naar de voorwaarden van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Samenscholingsverbod
Ook het idee om een samenscholingsverbod in het gebied in te voeren werd door ondernemers geopperd. De woordvoerder van de gemeente laat weten dat dit niet als oplossing wordt gezien. “Op basis van Artikel 2:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening, geldt standaard in heel Delft een samenscholingsverbod voor overlast en openbare ordeverstoringen. Een specifiek gebied aanwijzen heeft daarbij dus geen toegevoegde waarde. Bij wanordelijkheden kan gehandhaafd worden op het verbod. Echter zijn wij van mening dat extra surveillance, communicatie en een persoonlijke aanpak, effectiever zijn. Handhaving op het samenscholingsverbod leidt namelijk al snel tot verdere escalatie. Afhankelijk van de ontwikkelingen, worden eventueel extra passende maatregelen ingezet.”