'De politie heeft de handen vol aan incidenten met verwarde personen' (Foto: Koos Bommelé)
'De politie heeft de handen vol aan incidenten met verwarde personen' (Foto: Koos Bommelé)

Delft zoekt oplossing voor groeiende problemen met verwarde personen

Algemeen

DELFT - De aanpak van verwarde personen in de gemeente Delft heeft de aandacht getrokken van lokale politieke partijen. De discussie werd aangewakkerd door schriftelijke vragen van de fractie Hart voor Delft, geleid door Bram Stoop, die zich zorgen maakte over de effectiviteit van het beleid. In een reactie van het college van burgemeester en wethouders worden vragen beantwoord en plannen voor de toekomst uiteengezet. Het onderwerp wordt komende week besproken in de vergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen.

Door Cheyenne Toetenel

In 2017 lanceerde Delft een nieuwe aanpak voor verwarde personen, waarbij GGZ-Delfland een centrale rol speelt. Deze aanpak, waarbij verwarde individuen zonder strafbare feiten niet langer door de politie worden meegenomen maar worden opgevangen door GGZ Delfland in de Opvang Verwarde Personen (OVP), werd beschouwd als vooruitstrevend in Nederland. Echter, recente cijfers tonen aan dat het aantal meldingen van verwarde personen sinds de start van dit project is gestegen en de politie Delft de handen vol heeft aan verwarde personen. Dit leidde tot vragen en zorgen binnen de gemeenteraad. “In 2017 waren er 770 meldingen aangaande verwarde personen”, aldus Stoop. “Ondanks de start in 2017 van het nieuwe project aanpak verwarde personen, is op de website van GGZ Haaglanden te lezen dat de teller in 2022 op 1380 meldingen van verwarde personen stond. Dit baart ons grote zorgen.” 

Belasting politie
Stoop uit bezorgdheid over de belasting van de politie door groeiende problemen met verwarde personen. “Agenten besteden veel tijd aan incidenten waarbij verwarde personen betrokken zijn, waardoor ze niet meer aan hun kerntaken kunnen voldoen.” Om deze druk te verminderen, zal de inzet van psycholances -prikkelarme ambulances speciaal voor het vervoeren van personen met verward gedrag- worden geïntensiveerd vanaf dit jaar, vertelt het college. Daarnaast worden nieuwe aanpakken onderzocht, zoals het mogelijk inzetten van een sociaal psychiatrisch verpleegkundige op het politiebureau, een persoonsgerichte aanpak voor individuen die herhaaldelijk voor problemen zorgen, en het creëren van speciale voorzieningen voor personen die niet in een normale wijk kunnen wonen zonder overlast te veroorzaken. “Deze initiatieven zijn nog in ontwikkeling en zullen aanzienlijke investeringen vereisen, waarover later met de raad zal worden gesproken.”

Drank en drugs
Een specifiek punt van zorg dat bij Stoop naar voren kwam, is de combinatie van verward gedrag en middelengebruik, waarbij het soms lastig is om passende zorg te bieden. Als personen zwaar onder invloed zijn van alcohol of drugs kunnen ze niet naar de opvang van GGZ Delfland. Deze personen worden naar het ziekenhuis gebracht om onder toezicht te ontnuchteren. Hierin werken politie, GGZ, verslavingszorg en ziekenhuis samen. “Dat werkt helaas niet in alle gevallen zoals we graag willen”, aldus de gemeente. “Bij noodzaak van acute opname is het beddentekort vaak een probleem. Er wordt op dat punt, bijvoorbeeld door de GGZ, gepleit voor een uitslaapplek waar vanuit somatiek, verslavingsdeskundigheid en psychiatrie de juiste interventies kunnen worden gedaan. Zo’n voorziening, die ook liefst 24/7 beschikbaar zou zijn, is helaas niet gemakkelijk te realiseren. Ook is het niet altijd mogelijk een persoon vast te houden als er geen medische noodzaak is en er geen sprake is van strafbare feiten. Voor de langere termijn geldt dat de combinatie van verslaving en psychische problemen behandeling van beide moeilijk maakt, omdat ze elkaar beïnvloeden en in stand kunnen houden. Als regievoerder in de keten spant de gemeente zich wel in om juist voor deze complexe casuïstiek ook oplossingen te bedenken. Dat vergt vaak individueel maatwerk en dat kost tijd en creativiteit die niet altijd eenvoudig inzetbaar is.” 

Lokale aanpak
Tot slot benadrukt het college dat de stijging van het aantal meldingen van verwarde personen niet alleen lokaal, maar ook landelijk wordt waargenomen. De complexiteit van de maatschappij en aandacht voor mentale gezondheid spelen hierbij een rol. Ondanks de uitdagingen blijft de gemeente zich inzetten voor een betere aanpak van verwarde personen. “Als gemeente delen wij de visie dat zorg zo lokaal en dichtbij mogelijk moet worden georganiseerd. Dat vraagt wel een stevige infrastructuur in de wijken en een goed aanbod aan passende lokale ondersteuning. U kunt denken aan beschermd-thuis-wonen en andere ambulante zorgverlening. We werken er nog steeds hard aan om de wijken de draagkracht te verschaffen die daarvoor nodig is. Dit doen wij onder andere via de programmalijnen van Langer en weer thuis en via de uitvoeringsagenda beschermd wonen/beschermd thuis.” Ondanks alle inzet zullen er altijd mensen zijn die overlast veroorzaken of die sociaal niet kunnen aarden in een wijk, aldus de gemeente. “Deze mensen hebben niet dusdanige problemen dat we ze kunnen opsluiten via de lijn van justitie en GGZ. Daarbij is er simpelweg minder continu zorg en toezicht op mensen met psychische problemen die ambulante zorg krijgen. Dat alles zorgt ervoor dat het aantal personen met verward, of onbegrepen gedrag in de publieke ruimte toeneemt.”