Wethouder Frank van Vliet, mevrouw Misao MINAMI, ambassadeur van Japan Zijne Excellentie de heer Hiroshi MINAMI,directeur Museum Prinsenhof Delft Janelle Moerman
Wethouder Frank van Vliet, mevrouw Misao MINAMI, ambassadeur van Japan Zijne Excellentie de heer Hiroshi MINAMI,directeur Museum Prinsenhof Delft Janelle Moerman Foto: Marco De Swart

Pioniers in Keramiek in de spotlight in Museum Prinsenhof Delft

Algemeen

DELFT - Pioniers in Keramiek is open voor publiek. De kleurrijke tentoonstelling combineert historisch Delfts aardewerk met keramiek van 23 hedendaagse makers. En dat levert een spannende dialoog op over makerschap en innovatie.

Donderdagavond vond de feestelijke opening plaats in aanwezigheid van de ambassadeur van Japan, Zijne Excellentie de heer Minami. Museum Prinsenhof Delft is dankbaar voor de relaties die met Japan zijn opgebouwd rondom keramiek en kijkt uit naar verdere samenwerking in de toekomst. In deze tentoonstelling is werk te zien dat gemaakt is in de Creative Residency Arita.

Een andere blik op Delfts aardewerk
De tentoonstelling is opgezet als een catwalk, waarop keramiek van toen en nu naast elkaar worden gepresenteerd. Als bezoeker volg je de catwalk die je meevoert door de tentoonstellingszalen. Daarbij komen meerdere perspectieven en verhalen in beeld en worden de bezoekers uitgenodigd om met een andere blik naar Delfts aardewerk te kijken.

Met deze tentoonstelling vieren we de kracht van het ambacht. Vakmanschap en maakexperimenten zijn onmisbaar in onze samenleving. Ze zorgen voor ontspanning, plezier en schoonheid, en leveren verrassende en duurzame ideeën voor de toekomst op.” – Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft

Pioniers
Voor de tentoonstelling zijn diverse schatten historisch aardewerk uit het museumdepot gehaald. En twee imposante Delfts blauwe bloemhouders zijn weer als paar te zien. De selectie hedendaags keramiek is divers, met speciale aandacht voor recent werk van nieuw talent. Met autodidacte makers, makers met een niet-Westerse achtergrond en makers die een ander perspectief vertegenwoordigen. Er zijn ook vier videoportretten van pioniers van nu te zien, waarin zij vanuit hun studio een kijkje achter de schermen geven. Aan het einde van de tentoonstelling toont het museum een installatie die is samengesteld door kunstenaar Jan Hoek van No Limits! Art Castle. Deze organisatie geeft kunstenaars met en zonder beperking de ruimte om zichzelf in alle vrijheid te uiten, met een explosie van creativiteit als gevolg.

Er is in Pioniers in Keramiek werk te zien van de volgende hedendaagse makers: Koos Buster, Fabrique Publique en Coudre, Victor Hachmang, Olivier van Herpt, Yoon Seok-hyeon, Sunwoo Jung, Lisa Konno, Aliki van der Kruijs, Max Lipsey, Leo Maher, Yuro Moniz, No Limits! Art Castle (Ateliers De Wijde Doelen [Jessica Magnin, Maikel Baas, Chris Weijers], Naomi Gilon, Samuel Sarmiento, Niels-Jan Tavernier), Simone Post, Benedetta Pompili, Octave Rimbert-Rivière, Studio JOACHIM-MORINEAU, Studio Rink.

Openingsweekend
In het weekend van 17 en 18 februari organiseert Museum Prinsenhof Delft een openingsweekend boordevol activiteiten rondom het keramiekambacht: een keramiekwandeling, flitsrondleidingen, tentoonstellingslezing, theeceremonies, Delfts Blauw schilderen of kleien met Koos Buster - er is voor elk wat wils. Het complete programma is te vinden op de website.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie samengesteld door conservator Esther van der Hoorn en gastcurator Esther Muñoz Grootveld. De publicatie is vormgegeven door studio de Ronners, ook verantwoordelijk voor het tentoonstellingsontwerp, en uitgegeven door Waanders Uitgevers. Vanaf vandaag o.a. te koop in de museumwinkel.

Pioniers in Keramiek is t/m 8 september 2024 te zien in Museum Prinsenhof Delft. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Delft, De Laatste Eer, Mondriaanfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Keramiekstichting Smeele Van der Meulen en de Stichting Van Achterbergh-Domhof.

www.prinsenhof-delft.nl