Het Vermeer Centrum Delft begint het jaar met groot onderhoud en de vernieuwing van de winkel. Hierdoor is het centrum gesloten van 8 januari 2024 t/m 16 februari 2024.
Het Vermeer Centrum Delft begint het jaar met groot onderhoud en de vernieuwing van de winkel. Hierdoor is het centrum gesloten van 8 januari 2024 t/m 16 februari 2024.

Ontdek de Delftse musea in 2024!

Algemeen

Ook in het nieuwe jaar kunt u in Delft weer genieten van nieuwe tentoonstellingen in verschillende musea. Zo presenteert Museum Prinsenhof Delft een tentoonstelling over topstukken uit de collectie historisch aardewerk en is het Vermeer Centrum Delft een tijdje gesloten wegens groot onderhoud. 

In Museum Prinsenhof kunt u van 16 februari 2024 t/m 8 september 2024 de tentoonstelling ‘Pioniers in Keramiek’ bewonderen; een imposant paar snoekterrines, uitbundig gedecoreerd trompe l’oeil serviesgoed uit de tweede helft van de 18de eeuw. Deze tentoonstelling toont topstukken uit de collectie historisch aardewerk zij aan zij met werk van hedendaagse makers. Hierdoor ontstaat een spannende dialoog die bijzondere inzichten oplevert. Want terwijl het basisrecept van keramiek hetzelfde is gebleven, is de wereld waarop makers reageren sterk veranderd. De tentoonstelling ‘Pioniers in Keramiek’ brengt meerdere perspectieven en verhalen in beeld en nodigt bezoekers uit om met een hedendaagse blik naar het verleden te kijken.

Vermeer Centrum Delft
Het Vermeer Centrum Delft begint het jaar met groot onderhoud en de vernieuwing van de winkel. Hierdoor is het centrum gesloten van 8 januari 2024 t/m 16 februari 2024. Vervolgens kunt u in februari en maart genieten van een expositie van nieuw ontworpen kledingstukken, ontworpen en gemaakt door modeontwerpers en gemaakt met de Vermeer banieren die in de stad gehangen hebben. Ook gaan het Vermeer Centrum Delft en Delft Marketing in 2024 samen op zoek naar de Vermeers van deze tijd! Kun jij een hedendaagse invulling geven aan het werk van de grote Delftse meester? Doe dan mee met de fotowedstrijd ‘In het licht van Vermeer’. De invulling van de foto mag je als deelnemer zelf bepalen, waardoor je je eigen creativiteit kan gebruiken om die vernieuwde blik op Vermeer te creëren! Mail je inzending voor 31 januari 2024 naar fotowedstrijd@vermeerdelft.nl. De 5 winnaars zullen geëxposeerd gaan worden in het Vermeer Centrum Delft. Als laatste zal het Vermeer Centrum Delft in 2024 beginnen met de start van een nieuwe audiotour voor kinderen van 6 tot 12 jaar. 

Royal Delft Museum
Bij het Royal Delft Museum kunt u in het nieuwe jaar nog tot en met 19 mei 2024 genieten van de tentoonstelling ‘Picasso. Magisch Keramist’. In 1948 vond de eerste keramische expositie van Picasso plaats met meer dan honderd keramische objecten, beschilderde schalen en schotels. Een selectie van deze objecten is dus te zien in het Royal Delft Museum. Deze tentoonstelling gaat over zijn leven als keramist en zijn keramisch werk. De keramische werken geven inzicht in Picasso’s veelzijdigheid als keramist en zijn ondernemersgeest, doordat hij naast unieke exemplaren ook diverse series ontwikkelde. Naast de tentoonstelling over Picasso kunt u ook in het nieuwe jaar weer deelnemen aan een van de schilderworkshops bij het Royal Delft Museum. Hier ontdek je hoe het wereldberoemde Delfts Blauw wordt gemaakt en creëert u uw eigen kunstwerk voor thuis. Kies een tegeltje of een bordje en ervaar zelf het ambacht van Delfts Blauw schilderen. 

Museum Paul Tetar van Elven
Wie Museum Paul Tetar van Elven bezoekt kan constateren dat aan de wens van de schenker nog altijd wordt voldaan. In het museum worden voornamelijk Tetars eigen schilderijen getoond, vooral portretten van zijn familie en olieverfkopieën naar beroemde oude meesters. Tot en met 25 mei 2024 kunt u in het museum nog genieten van de tentoonstelling ‘Goed gekleed’. In de collectie van Paul Tétar van Elven valt een kleine subcategorie op: een aantal japonnen, jakjes en rokken uit de 18e en 19e eeuw. Dertig jaar geleden werd de verzameling voor het laatst getoond, maar nu is het hoog tijd om de kleding uit de kast te halen! De kostuums worden geëxposeerd in samenhang met sieraden, waaiers en andere textilia uit eigen collectie. Regelmatig vinden er in het museum ook kinderworkshops plaats. In het kader van de tentoonstelling ‘Goed gekleed’ zijn er in de kerstvakantie nog twee workshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar! Op woensdag 3 en zondag 7 januari kunnen kinderen nog deelnemen aan de workshop. Eerst wordt de tentoonstelling met poppen van vrouwen en kinderen in 19e eeuwse kleding bekeken en daarna kunnen de kinderen een collage maken. Beide workshops zijn van 14.00 uur tot 16.00 uur en kosten 5 euro per kind. Ook op zondag 18 februari en zondag 28 april zullen er workshops plaatsvinden.