De houten brug op de nieuwe plek aan de Huismansingel op de campus van de TU Delft. (Foto: Royal HaskoningDHV)
De houten brug op de nieuwe plek aan de Huismansingel op de campus van de TU Delft. (Foto: Royal HaskoningDHV)

Delftse fietsersbrug in zijn geheel verplaatst

Algemeen

DELFT - Een houten fietsbrug uit de wijk Tanthof heeft onlangs een nieuwe plek gekregen aan de Huismansingel op de campus van de TU Delft. De gemeente Delft en de TU Delft vonden deze duurzame oplossing dankzij hulp van de Bruggenbank. Het is bijzonder dat een bestaande houten brug in z’n geheel verplaatst wordt.

De Bruggenbank is een samenwerking van Royal HaskoningDHV, Koninklijke Oosterhof en Machinefabriek Rusthoven. De Bruggenbank draagt bij aan de circulaire economie door het hergebruik van bruggen te stimuleren. Het hergebruik van bruggen bespaart veel grondstoffen en draagt bij aan de klimaatdoelstellingen. De brug en het pad aan de Ghanastraat waren te steil geworden voor fietsers en voetgangers. De gemeente wilde de brug in eerste instantie verlagen, maar koos uiteindelijk toch voor een nieuwe brug. Omdat de huidige brug nog in goede staat was, bood de gemeente de brug aan op de Bruggenbank. Via de Bruggenbank werd de brug gevonden door de TU Delft.

Sluitstuk
Op de campus is het gebied tussen de Huismansingel en de Molengraafsingel onlangs ingericht met voetpaden en veel groen. Als sluitstuk van deze inrichting zocht de TU een nieuwe brug die bedoeld is voor langzaam verkeer. Vrijwel direct nadat de gemeente de brug online had gezet, toonde de TU concrete interesse. “De TU Delft verduurzaamt haar campus en wil in 2030 CO2-neutraal, circulair en klimaatadaptief zijn. Dit project met de Bruggenbank sluit hier naadloos op aan”, aldus Folkert Smit, projectmanager Civiel, TU Delft Campus Real Estate & Facility Management. In oktober 2022 werden de brugdelen in depot geplaatst en onlangs werden de brugdelen ingehangen en de werkzaamheden aan de brug voltooid. Het proces van de match tussen de gemeente en de TU tot aan een gebruiksklare brug duurde dus net iets meer dan een jaar.