Op zondag 31 december is het weer tijd voor de jaarlijkse Delftse Oliebollencross van AV De Koplopers. Deze hardloopcross is dé manier om het jaar op een sportieve manier af te sluiten! (Foto: AV De Koplopers)
Op zondag 31 december is het weer tijd voor de jaarlijkse Delftse Oliebollencross van AV De Koplopers. Deze hardloopcross is dé manier om het jaar op een sportieve manier af te sluiten! (Foto: AV De Koplopers)

Sluit 2023 sportief af met de Delftse Oliebollencross!

sport

DELFT - Op zondag 31 december is het weer tijd voor de jaarlijkse Delftse Oliebollencross van AV De Koplopers. Deze hardloopcross is geschikt voor iedereen en is volgens organisator Hans Verbeek dé manier om het jaar op een sportieve manier af te sluiten: “Ik vind het mooi om ieder jaar in de laatste week dezelfde gezichten te zien en daardoor contacten met lopers te onderhouden.”

Door Frank van der Steen

De Delftse Oliebollencross wordt al jarenlang georganiseerd en is voortgekomen uit de Kopjesloop. Volgens Hans waren mensen gelijk enthousiast over de cross: “Vanaf het begin in 1986 organiseren wij bij AV De Koplopers al de Kopjesloop. Op een gegeven moment werden mensen zo enthousiast over het crossen, dat de Trimloopcommissie ook de Oliebollencross is gaan organiseren. Het grote verschil is dat je bij deze cross niet op het asfalt loop, maar op een verrassend en heuvelachtig parcours. Sommige mensen blijven liever schoon, maar andere mensen vinden het wel eens leuk om door het bos te rennen! Over het algemeen doen er veel vaste lopers van verenigingen mee, aangevuld met mensen die het een keertje komen proberen.”

Crosscircuit
De Oliebollencross is namelijk een onderdeel van het 1 van de 4 crosscircuit, tevens clubkampioenschappen cross AV De Koplopers. Het 1 van de 4 crosscircuit bestaat uit vier hardloopverenigingen in de regio: Haag Atletiek, The Hague Road Runners, Sparta en De Koplopers. “Het crosscircuit bestaat uit vier verenigingen die allemaal een cross organiseren in deze tijd van het jaar. Deze verenigingen doen nog steeds elk jaar mee aan de Oliebollencross, wat gegarandeerd zorgt voor ongeveer 150 deelnemers. Er wordt een klassement opgemaakt voor de vier crossen en op basis daarvan kunnen er prijzen gewonnen worden. Dit kan een individuele prijs zijn, maar ook een prijs als vereniging.” Hans benadrukt dat een cross heel anders is dan een trail: “Een cross is zeker anders dan een trail. Een trail is vaak echt een lange afstand, waarbij je heel erg rustig loopt. Soms ben je tijdens een trail wel 2 of 3 uur aan het rennen. Een cross daarentegen is een kortere wedstrijd die maximaal een uur duurt. Bij een cross loop je dus vaak wat harder en ben je ook echt buiten adem.”

Verandering
Tegenwoordig is het in de winter veel minder koud dan vroeger, wat invloed heeft op de ondergrond van het parcours. Volgens Hans is de cross hierdoor in de afgelopen jaren wel een stuk zwaarder geworden voor de deelnemers: “Vroeger was het nog wel eens koud, waardoor het parcours bevroren was en je als loper harder kon doorlopen. Helaas hebben we dat de laatste 15 jaar niet meer gehad, wat ervoor heeft gezorgd dat het parcours vaak één grote modderbende is. Hierdoor is de Oliebollencross in de afgelopen jaren dus steeds zwaarder geworden.”

Oliebollencross 2023
Het parcours van de Oliebollencross is de afgelopen tien jaar eigenlijk niet veranderd en begint ook dit jaar weer op het grasveld tegenover het crematorium aan de Hoflaan. Vanaf daar gaat het uitdagende en heuvelachtige parcours verder achter de IKEA in Delft: “Het parcours is dit jaar echt heel erg zwaar. Ik ben afgelopen week zelf gaan kijken welke route we precies gaan volgen en ben er toen achter gekomen dat het echt een heel pittig rondje is. Dit komt omdat we zo’n nat najaar hebben gehad, waardoor sommige stukken heel modderig zijn.” De Oliebollencross begint om 10.45 uur en deelnemers moeten vooraf hun startnummer ophalen in de kantine van SV Wippolder. Zowel bij Wippolder als bij de start is parkeergelegenheid en inschrijven is ook op de dag zelf nog mogelijk! Naast de korte cross is er dit jaar om 10.45 uur weer een jeugdcross: “Voor de jeugdcross maak ik altijd speciale prijsjes voor de kinderen die als eerste over de finish komen. Er is een prijs voor de snelste jongen en het snelste meisje. Net voor aanvang van de lange cross om 11.30 uur doen we de prijsuitreiking van de jeugdcross.”

Voldoening
Voor Hans zelf is het dit jaar de laatste keer dat hij de Oliebollencross organiseert. Na jarenlang in de organisatie te hebben gezeten gaat hij De Koplopers verlaten: “Ik ga zeker niet stoppen met hardlopen, maar ga wel weg bij De Koplopers. Het is in mijn ogen tijd om het stokje over te dragen aan de volgende generatie. Ik ben vooral trots op al die honderden mensen die we als vereniging in beweging hebben gekregen. Daar kijk ik met veel voldoening op terug.” 

Info
Voor meer informatie over de Oliebollencross 2023 of over AV De Koplopers kunt u terecht op www.dekoplopers.nl.