De wijk Buitenhof (Foto: Koos Bommelé)
De wijk Buitenhof (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Miljoenen voor Delft West

Algemeen

DELFT - De rijksoverheid heeft 5 miljoen euro subsidie toegekend aan Delft West, na een aanvraag van de gemeente Delft namens de Alliantieraad. De subsidie is verkregen in het kader van de landelijke ‘Specifieke Uitkering Kansrijke Wijk’ en stelt Delft in staat om de komende drie jaar te investeren in uiteenlopende projecten, gericht op het voorkomen van armoede, het bevorderen van maatschappelijke participatie, scholing en het creëren van een gezonde leefomgeving. 

Delft West, bestaande uit de wijken Voorhof, Buitenhof en Tanthof-West, staat voor grote uitdagingen op het gebied van veiligheid en kansengelijkheid. Om deze problemen aan te pakken, heeft Delft zich aangesloten bij het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Eerder dit jaar hebben bewoners, organisaties en ondernemers in Delft het startdocument ‘Samen Maken Wij West’ ondertekend, waarin de doelen voor de komende twintig jaar worden uiteengezet. Met de focus op lokale initiatieven en de inzet van de gemeenschap, zet Delft nu de eerste stappen om het leefklimaat in Delft-West te verbeteren. De rijkssubsidie biedt hier mogelijkheden in.

Gebundelde inzet 
Wethouder Karin Schrederhof reageert enthousiast op het nieuws over de subsidie: “We drongen al langer aan op één gebundelde en langdurige inzet van geld. De gemeente moest voorheen bij vier ministeries apart langs om geld op te halen. Bij deze regeling is dat niet nodig.” Schrederhof benadrukt dat de aanvraag de wensen van bewoners en maatschappelijke organisaties integreert, waarbij speciale aandacht is besteed aan het bieden van gelijke kansen aan jongeren in Delft West. Het positieve antwoord van het Rijk wordt gezien als een opsteker voor de gehele gemeenschap.

Participatie
Met ruim 1,7 miljoen euro reeds ontvangen, richt de gemeente haar blik op het versterken van buurthuizen en het betrekken van bewoners bij maatschappelijke activiteiten. Het doel is om de participatie in de samenleving te bevorderen, met name onder jongeren en de nieuwe generatie in opkomst. Hierbij ligt de focus op het creëren van meer verbinding tussen bestaande initiatieven en bewoners in kwetsbare buurten. Wethouder Schrederhof benadrukt het belang van het voorkomen van geldzorgen, armoede en schulden in Delft West. Ze legt uit dat de gemeente nu in staat gaat zijn om sneller en begrijpelijker lastig bereikbare groepen te benaderen met regelingen en financiële educatie. Ze stelt: “Minder woorden, meer beeld.”

Buurthuiskamers
Programmadirecteur Carmen Sjardijn van WijWest benadrukt de unieke aanpak waarbij de ervaringsdeskundigen en afgevaardigden in de wijken zelf betrokken zijn. De ontwikkeling van bruisende buurthuiskamers staat centraal, waarmee bestaande netwerken versterkt worden en bewoners, ondernemers en organisaties verder worden geholpen.

Onmisbare steun
De subsidie zal specifiek worden ingezet om de nieuwe generatie in Delft West dezelfde kansen te bieden, ongeacht de wijk waarin ze opgroeien. Extra leerkrachten en vakdocenten zullen worden ingezet om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren, de leesvaardigheid te verbeteren en de gezondheid van scholieren te bevorderen. Carmen Sjardijn concludeert: “Samen maken wij West. Deze subsidie is een onmisbare steun én erkenning om te werken aan de gezonde, veerkrachtige samenleving die we voor ogen hebben.”