Afgelopen donderdag vervolgde de gemeenteraad de discussie over het voorstel
Afgelopen donderdag vervolgde de gemeenteraad de discussie over het voorstel

Politiek Delft spreekt over 3,5 miljoen euro voor extra energietoeslag

Algemeen

DELFT - In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen vorige week, heeft het voorstel van het college om een overschot van 3,5 miljoen euro te besteden aan het verhogen en uitbreiden van de energietoeslag uiteenlopende reacties opgeroepen. Het voorstel komt voort uit de motie ‘Waarborgen toekenning Energietoeslagen’, die in juni 2022 groen licht kreeg van de raad. Afgelopen donderdag werd het voorstel verder besproken. 

Het college stelde voor om de energietoeslag te verhogen voor mensen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm, evenals het invoeren van een energietoeslag van 500 euro voor de groep met een inkomen van 120 - 150%. Het resterende budget zou gebruikt worden om verenigingen van eigenaren te ondersteunen bij isolatiemaatregelen.

De reacties op het voorstel waren echter verdeeld. STIP beschreef het overschot van 3,5 miljoen als een unieke situatie maar gaf de voorkeur aan investeringen in energiemaatregelen voor mensen met lage inkomens op de lange termijn, in plaats van een eenmalige energietoeslag. Volgens STIP laat dit laatste mensen achter in slecht geïsoleerde woningen. Hart voor Delft deelde deze zorgen en sprak over zwalkend armoedebeleid dat zich nu uitstrekt van 110% tot 150% van de bijstandsnorm. D66 pleitte voor een maatregel die langer meegaat dan de voorgestelde 500 euro, terwijl de VVD zich als tegenstander van het voorstel liet horen.

Positieve geluiden kwamen van de PvdA, die steun uitsprak voor de keuze van het college. Zij benadrukten de hulp aan verenigingen van eigenaren en de noodzaak van extra energietoeslag voor de laagste inkomens. GroenLinks oordeelde ook positief, maar vroeg zich af of dit de meest effectieve manier is om armoede te bestrijden. Het CDA herinnerde de commissie eraan dat het college het voorstel in lijn met de eerder aangenomen motie had uitgewerkt, maar sprak wel zorgen uit over de effectiviteit van de steun aan verenigingen van eigenaren. Volt uitte steun maar uitte ook twijfels over de doeltreffendheid van het voorstel.

Wethouder Joëlle Gooijer lichtte de keuzes van het college toe. Ze noemde het voorstel bewust generiek om kosten en ambtelijke capaciteit te besparen. Wethouder Maaike Zwart reageerde op zorgen over het budget voor verenigingen van eigenaren en verduidelijkte dat het gaat om vve’s met een lage organisatiegraad die steun kunnen gebruiken bij isolatiemaatregelen.

Raadsvergadering
Afgelopen donderdag vervolgde de gemeenteraad de discussie over het voorstel. In deze vergadering stemde de raad in met  ’Besteding middelen energietoeslag’. Het oorspronkelijke voorstel van het college werd via het amendement ‘Investeer in een energiezuinig Delft’ aangepast. ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, SP en Volt stemden tegen dit amendement dat werd ingediend door de meerderheid van STIP, VVD, Hart voor Delft, D66, CDA en Onafhankelijk Delft.

Van de 3,5 miljoen euro voor de extra energietoeslag wordt maximaal 1,32 miljoen gebruikt voor het verhogen van de energietoeslag met 200 euro voor de doelgroep tot 120% van de bijstandsnorm. Twee ton wordt besteed voor een toeslag van 200 euro voor de doelgroep 120% – 130% van de bijstandsnorm. 

In het voorstel is nu ook een aanvraag van 1,55 miljoen euro uit het Volkshuisvestingsfonds opgenomen om huizen in Delftse wijken te isoleren.  Het resterende bedrag wordt gebruikt voor advies en begeleiding bij isolatiemaatregelen voor verenigingen van eigenaren.