Herken een verouderde groepenkast. (Foto: PR)
Herken een verouderde groepenkast. (Foto: PR) Foto:

Groepenkast vervangen of uitbreiden: voor uw veiligheid

Algemeen

DELFT - De groepenkast, in de volksmond beter bekend als de meterkast, kun je zien als het elektrische hart van je huis. Hier komt de voedingskabel van het energiebedrijf je huis binnen om als het ware te worden ‘verdeeld’ over de elektrische installatie van het huis. Het spreekt vanzelf dat de veiligheid hierbij de eerste en voornaamste eis is. 

Vanwege de veiligheid is de elektrische installatie verdeeld in ‘groepen’. Dat voorkomt onder andere overbelasting. Naarmate door de jaren heen het aantal elektrische apparaten toenam zijn er ook meer groepen bijgekomen. Zo is het nu gewoon om een aparte groep te hebben voor de elektrische kookplaat en ook zaken als een laadstation of een warmtepomp heeft zijn eigen groep. Oudere groepenkasten hebben vaak die mogelijkheid echter niet om uit te breiden en daarom is het goed om een verouderde groepenkast te vervangen. Groenewegen Delft is een specialist op dat gebied. “Het vervangen van een groepenkast kan vaak binnen twee weken”, aldus Cor Groenewegen. “En geloof ons, dat is geen overbodige luxe. Een verouderde groepenkast (vaak te herkennen aan de ouderwetse ‘stoppen’) kan gevaarlijk zijn voor jezelf én je apparatuur. Denk aan brand, overspanning en elektrocutie.” Mocht je in het verleden waterschade hebben gehad in de groepenkast is het helemaal een goed idee om te vervangen: “Water en elektriciteit is altijd een slechte combinatie. Water komt overal en zelfs als het droogt kan het roest- en oxidatieproces gestart worden. In het geval van waterschade wordt vervanging van een groepenkast meestal gedekt door de opstalverzekering, als deze direct wordt gemeld, en niet na een aantal jaren als de oxidatie heeft toegeslagen.”

Uitbreiden
Wanneer er een nieuwe groepenkast geïnstalleerd moet worden, bepalen de ervaren specialisten van Groenewegen eerst of die 1-fase (230V) of 3-fase (400V) uitgevoerd moet worden. “Aangezien naar verwachting het aantal elektrische apparaten en installaties in huis alleen maar zal toenemen, houden we rekening met de toekomst.” Verder bepalen de specialisten hoeveel aardlekschakelaars en groepen nodig zijn. In enkele gevallen is de groepenkast vervangen niet nodig, bijvoorbeeld als die in het recente verleden is vervangen, maar er nu wel uitbreiding nodig is vanwege een nieuwe voorziening. “Ook dat is een mogelijkheid.” Om nog maar eens te benadrukken dat het hier om veiligheid gaat, geeft Groenewegen bij iedere groepenkast een gratis rookmelder weg. “Elektriciteit is een serieuze zaak. Ga dus vooral niet zelf ‘hobbyen’ maar laat een gecertificeerd bedrijf het werk verrichten. Wij werken uitsluitend met professionele merken en installeren volgens de huidige geldende normen”

Naast elektrotechniek is Groenewegen Delft ook expert op het gebied van telecom, VOIP, intercomsystemen, beveiligingen en domotica. Meer weten? Kijk op www.groenewegendelft.nl