Groenewegen Delft is gevestigd aan de Kalfjeslaan. (Foto: EvE)
Groenewegen Delft is gevestigd aan de Kalfjeslaan. (Foto: EvE) Foto: Esdor van Elten

"Een storing in je groepenkast komt altijd ongelegen"

kijk op de wijk

Uw huis heeft onderhoud nodig. Dat geldt ook voor de elektrische installatie. Wanneer heeft ú voor het laatst uw aardlekschakelaar getest?

"Wekelijks komen er wel vijf tot zeven storingen binnen", aldus Cor Groenewegen van Groenewegen Elektrotechniek aan de Kalfjeslaan. "En dat zijn de meldingen na werktijd. Op een normale werkdag komen er nog veel meer meldingen binnen."Problemen met de groepenkast zijn dus veel voorkomend. "En dat is logisch. De groepenkast is eigenlijk het hart van de elektrische installatie in je huis. Maar na een jaar of dertig is die echt aan vervanging toe. Niet alleen door slijtage, maar vooral ook omdat componenten als de bekende ronde schakelaars simpelweg niet meer verkrijgbaar zijn. "Daarmee is zo'n kast niet meer reparabel. Je kunt dan alleen nog gaan doorverbinden. Maar daarmee omzeil je de beveiliging. Dat is onveilig en bovendien voldoet je kast dan niet meer aan de NEN norm." Met alle risico's van dien. Slechte groepenschakelaars zijn doorgaans een bron van storingen en hierdoor is brandgevaar niet uitgesloten.

Acuut helpen
"Vervang je groepenkast dus op tijd", waarschuwt Groenewegen. "Los van dat het serieus gevaarlijk kan zijn, wil je gewoon geen storing hebben. Die komt altijd op een ongelegen moment. Natuurlijk komen we u bij een storing acuut helpen, maar dat voorkom je toch liever. Preventief vervangen is dus verstandig. Meestal zo rond het moment dat de installatie zo'n dertig jaar oud is. "Maar het is bijvoorbeeld ook verstandig je aardlekschakelaar maandelijks te testen met de testknop." Als de monteurs van Groenewegen op locatie bezig zijn voeren ze zelf ook zo'n test uit. "Dan merken we dat de aardlekschakelaar niet werkt. En dan ben je eigenlijk al te laat."Het vervangen van groepskasten is dan ook dagelijks werk voor de monteurs van Groenewegen Elektrotechniek. "Hier in Tanthof, waar de huizen nu ook allemaal over de dertig jaar zijn bijvoorbeeld. Maar we komen ook geregeld in de binnenstad. Wat je soms in die oude panden aantreft is ronduit antiek. Leuk om te zien, maar natuurlijk beslist niet meer van deze tijd. Bedenk je ook even dat oude elektrische installaties niet gebouwd zijn voor de veelheid van apparaten die we anno 2018 aansluiten. Zorg dus dat je bij de tijd blijft." Voor het plannen van de vervanging bel je met Groenewegen. "Meestal kunnen we u binnen een paar dagen helpen. Het vervangen zelf duurt een ochtendje. En dan ben je er zeker van dat je er weer goed en veilig bij zit!" Kijk op www.groenewegendelft.nl/kijkopdewijk voor meer informatie en een leuke aanbieding!