Fysiotherapeute Naomi verzorgt bij Fys'Optima Delft in De Vermeertoren de training Fit Ouder Worden. (Foto: PR)
Fysiotherapeute Naomi verzorgt bij Fys'Optima Delft in De Vermeertoren de training Fit Ouder Worden. (Foto: PR)

Fit ouder worden: training in dagelijkse conditie

Algemeen

Je bent zo oud als je je voelt. Maar je lichaam geeft soms anders aan. Hoe je het ook wendt of keert, naarmate je ouder wordt neemt de kracht en kwaliteit van je spieren af. Maar het goede nieuws is: daar kun je wel aan werken! De Fit Ouder worden training kan je daarbij helpen.

Met de toename van je leeftijd neemt de kwaliteit van de spieren af. Dat begint al rond je 25e. Hoe ouder je wordt, hoe meer je daar ook van gaat merken. Niet alleen het risico van bijvoorbeeld vallen wordt groter, ook het risico op serieuze blessures neemt toe naarmate je ouder wordt. Hoewel ouder worden een onomkeerbaar proces is, is je conditie dat niet. Door je spieren te blijven gebruiken en zoveel mogelijk fit te blijven kun je het vallen zelf maar ook de gevolgen daarvan helpen voorkomen. Het is dus van belang om je spieren te blijven trainen en om zo zoveel mogelijk zelfstandig te blijven.

Conditie en spierkracht
En daar komt fysiotherapeut Naomi in beeld. Want begeleid trainen is extra effectief. Samen met jou gaat zij aan de slag om samen te werken aan conditie en spierkracht. Blijf overeind, voorkom vallen! Om dit te stimuleren verzorgt fysiotherapeute Naomi bij Fys’Optima Delft in De Vermeertoren de training Fit Ouder Worden. Deze training is ontwikkeld door TNO en Hogeschool Leiden en is er op gericht om mensen op een laagdrempelige manier veilig en verantwoord in beweging te laten komen. De dagelijkse gang van zaken is daarbij een leidraad. Tijdens het trainingsprogramma van tien weken train je jouw spieren door het oefenen van gewone, veel terugkerende activiteiten als traplopen, boodschappen doen en iets boven uit een kast pakken. Aanvullend doe je oefeningen om de spiergroepen te trainen die je daarbij nodig hebt. Bij al deze oefeningen krijg je bovendien uitgebreide uitleg van Naomi over wat een gezonde en actieve leefstijl inhoudt en besteedt zij aandacht aan valtraining en valpreventie.

Preventie
In onze praktijk voor fysiotherapie zien we veel ouderen. Hun meest voorkomende klachten zijn gewrichtspijnen mogelijk door slijtage. Daardoor nemen conditie en spierkracht af en gaan dagelijkse activiteiten moeizaam verlopen. Wanneer er daadwerkelijk klachten zijn vallen deze behandelingen vaak binnen de aanvullende verzekering. De training Ouder Fit is een preventief beweegprogramma. Deze wordt niet vergoed maar dient u zelf te betalen. De training is altijd op donderdag om 14.00u op de Fys’Optima locatie op de Van Beresteynstraat 169 en de kosten bedragen 35 euro voor een intake en 80 euro voor 10 trainingen. Het is de moeite waard! Kijk op www.fysoptimadelft.nl of bel 015-2565900