Bij Fys'Optima Delft wordt weer een cursus  Fit Ouder worden (foto: Tony Tangel)
Bij Fys'Optima Delft wordt weer een cursus Fit Ouder worden (foto: Tony Tangel) (Foto: Tony Tangel)

Valpreventie werkt!

  kijk op de wijk

DELFT - Vallen is de meest voorkomende oorzaak van kneuzingen en botbreuken bij ouderen. En na een val is er vaak angst om te bewegen, wat kan leiden tot minder spierkracht en conditie. Met een groter risico op opnieuw vallen. De professionals van Fys'Optima Delft geven

Wat kun je zelf doen om het valrisico te verkleinen? Let bijvoorbeeld op de volgende dingen:

Blijf actief: maak dagelijks een wandeling buiten of volg een beweegprogramma gericht op mobiliteit, spierkracht en balans.

Aanpassingen in huis: zorg dat je je in en om het huis veilig kunt bewegen.
Voldoende verlichting, een veilige (anti-slip) trap, geen losliggende kleedjes en zorg dat het huis niet te vol staat zodat er voldoende ruimte overblijft om je te bewegen.

Visus: ga regelmatig naar de opticien voor een juiste sterkte van de bril. Door slecht zicht neemt de kans op vallen toe.

Schoeisel: zorg dat je stevige schoenen met goed profiel draagt.

Goed omgaan met hulpmiddelen: wanneer je gebruik maakt van een rollator, zorg dat je weet hoe de rollator werkt. Stel de rollator goed af, weet hoe je omgaat met de rem, zorg dat je weet hoe je veilig omgaat met obstakels zoals drempels, stoepen en hellingen.

Verder zijn goede voeding en juiste medicatie van belang. Begin met meer bewegen wanneer je nog mobiel bent.

Cursus
Fys'Optima Delft geeft om het valrisico te verkleinen de cursus Fit Ouder worden. De training van 12 weken is heel praktisch ingericht. U oefent met dagelijkse activiteiten zoals traplopen, boodschappen doen en iets boven uit een kast pakken.
Aanvullend doet u oefeningen om de spiergroepen die u daarbij nodig heeft te trainen. U krijgt uitleg over een gezonde en actieve leefstijl en we besteden aandacht aan valtraining en -preventie.

Aanmelden
De training is ontwikkeld door TNO en Hogeschool Leiden en wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut van Fys'Optima Delft.
De volgende cursus start op donderdag 19 september 2019 om 14.00 uur op de locatie Vermeertoren aan de Van Beresteynstraat 169. Kosten: € 75,-

Aanmelden kan via www.fysoptimadelft.nl of 015 2565900.

Meer berichten
 
CustomHtml_1