Heleen Huis en Werner Berkens zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen. Van 22 t/m 25 februari zullen ze de koffie ongetwijfeld inruilen voor een Texels speciaalbiertje! (Koos Bommelé)
Heleen Huis en Werner Berkens zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen. Van 22 t/m 25 februari zullen ze de koffie ongetwijfeld inruilen voor een Texels speciaalbiertje! (Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Het Bluesfestival Delft biedt publiek een divers programma

Algemeen

DELFT - Over een klein maandje is het tijd voor de 24e editie van het grootste indoor bluesfestival van Nederland: Het Bluesfestival Delft! Van 22 t/m 25 februari kunnen mensen op 34 verschillende locaties in Delft genieten van een geweldig en divers programma: “Op deze 34 plekken wordt overal live muziek gemaakt en er is voor iedereen iets leuks te vinden”, vertelt bestuurslid Heleen Huis.

Door Frank van der Steen

Na een stille periode van twee jaar mocht de organisatie van het festival vorig jaar eindelijk weer aan de bak. Heleen legt uit dat dit niet zonder opstartproblemen verliep: “De organisatie ging vorig jaar aan de ene kant als vanouds, maar aan de andere kant kostte het ons heel veel moeite. Dit kwam onder andere omdat er in die twee jaar bepaalde contactpersonen veranderd waren, waardoor je een andere dynamiek kreeg.” Werner Berkens, programmeur bij het festival, vult aan: “We hadden ook te maken met locaties die na de coronaperiode niet meer bestonden. Gelukkig zijn we dit jaar alweer gegroeid van 30 naar 34 locaties, waardoor alles uiteindelijk goed is gekomen!” Volgens Heleen is de organisatie al in september begonnen met het benaderen van de cafés: “In september zijn wij begonnen met het versturen van uitnodigingen naar de cafés. Vervolgens kunnen deze cafés zichzelf aanmelden, waarbij aangegeven wordt welk genre muziek ze graag zouden willen horen in hun café. Onze programmeurs gaan vervolgens aan de slag met het maken van een geschikt programma.” Werner heeft ervaring als programmeur en vertelt nog twee belangrijke factoren: “De deelnemende cafés moeten ook aangeven wat hun budget is. Als laatste moet het aangegeven genre natuurlijk ook passen bij het idee van ons festival!”   

Programma
Dit jaar heeft de organisatie er weer alles aan gedaan om tot een gevarieerd programma te komen, waarin vele bluesstijlen zijn vertegenwoordigd: “We hebben dit jaar weer een aantal unieke dingen, waaronder een aantal winnaars van de Dutch Blues Challenge. Dit zijn de beste en leukste bluesbands van Nederland”, aldus Werner. Heleen vult Werner aan en laat daarnaast weten trots te zijn op het aantal optredens dit jaar: “Dit zijn onder meer Barn & Belle en Robbert Duijf. Maar dat is zeker nog niet alles, want er zijn dit jaar maar liefst 80 optredens! Ik denk dat we er in al die jaren nog nooit zoveel hebben gehad.” Naast het geweldige programma van dit jaar, is het festival volgens Heleen sowieso uniek: “De optredens zijn allemaal gratis te bezoeken! Het festival begint op donderdagavond met de film ‘O brother, where art thou?’ bij Filmhuis Lumen. Daarna kunnen de mensen genieten van de geweldige optredens, maar we hebben daarnaast ook nog een aantal specials. Leuke voorbeelden hiervan zijn een mondharmonica workshop en een workshop om je eigen Cigarbox gitaar te bouwen! Voor deze specials wordt wel een bepaald bedrag gevraagd.”

Publiek
Wat volgens Heleen en Werner ook elk jaar weer opvalt, zijn de verschillende mensen die op het festival afkomen: “We merken dat er deze dagen ook echt mensen vanuit het buitenland naar Delft komen. Dit komt omdat we ook internationale bands hebben, onder meer uit België en Frankrijk. Daarnaast komen er natuurlijk ook veel mensen uit de regio op het festival af, wat zorgt voor een enorme variatie aan publiek. We verwachten deze dagen in totaal ongeveer 25.000 bezoekers!”

Bestuursleden
Na jarenlang met hetzelfde bestuur te hebben gewerkt, hebben twee van de drie bestuursleden onlangs aangegeven na volgend jaar te gaan stoppen. Volgens Heleen moeten er op korte termijn echt nieuwe bestuursleden gaan komen, wil het festival in de toekomst nog blijven bestaan: “Leo en Henk zijn er volgend jaar nog één jaar bij, waardoor we ons 25-jarig jubileum gewoon met hun volmaken. Om deze reden zijn we nu dringend op zoek naar nieuwe bestuursleden, anders houd het festival helaas op. We zoeken voor nu in ieder geval een voorzitter en een penningmeester.” Werner benadrukt dat het belangrijk is dat deze nieuwe bestuursleden zich op tijd aanmelden bij de organisatie: “Het is belangrijk dat deze mensen nog een jaartje meelopen met Leo en Henk. Op deze manier kunnen ze rustig kijken wat het allemaal inhoudt.” 

Info
Voor meer informatie over de deelnemende cafés, alle optredens en de beschikbare specials kun je terecht op www.delftblues.nl. Hier kunt u ook de prijzen van de specials en verschillende hotelarrangementen vinden. Op deze manier kunnen ook mensen die van ver komen genieten van het grootste indoor bluesfestival van Nederland!