Esther Bliek is één van de drie Klimaatburgemeesters van Delft. Vanaf zondag 3 december gaat ze haar eigen workshopreeks organiseren in de Buurthuiskamer aan de Bellinilaan. (Foto: Koos Bommelé)
Esther Bliek is één van de drie Klimaatburgemeesters van Delft. Vanaf zondag 3 december gaat ze haar eigen workshopreeks organiseren in de Buurthuiskamer aan de Bellinilaan. (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het Lijf: Esther Bliek

Algemeen Hemd van het lijf

Esther Bliek (33) is één van de drie Klimaatburgemeesters van Delft. Vanaf 3 december organiseert ze haar eigen workshopreeks van KlimaatGesprekken.

Waarom hier op de foto?
Ik heb voor het Park Delfzicht gekozen omdat ik er graag doorheen wandel en dit één van de eerste plekken was waar ik kwam toen ik aan een project werkte over tijdelijke stadsnatuur.

Hoe ben je Klimaatburgemeester van Delft geworden?
Het is in eerste instantie een actie van Rijksoverheid in het kader van de Nationale Klimaatweek. Iedereen die anderen wil inspireren op het gebied van duurzaamheid kon zich hiervoor aanmelden. Normaal sta ik niet graag op de voorgrond, maar deze keer heb ik een keer de stoute schoenen aangetrokken en mezelf aangemeld.

Wat doe je zelf aan duurzaamheid?
In 2019 ben ik gestopt met mijn baan aan de Universiteit Leiden, toen ik erachter kwam dat het niet helemaal lekker ging met de klimaatdoelen. In mijn privéleven deed ik al het een en ander, maar ook in mijn werk wilde ik graag mijn talenten inzetten tegen klimaatsverandering en biodiversiteitsverlies. Hierop ben ik de masteropleiding Industrial Ecology gaan doen. Sinds dit voorjaar werk ik aan de Hogeschool van Amsterdam, bij de master Klimaatpsychologie en -gedrag. Daarnaast ben ik nu dus Klimaatburgemeester van Delft.

Hoe gaat de workshopreeks eruit zien?
De workshopreeks KlimaatGesprekken is een reeks van zes workshops, die op zondag 3 december van start gaan. De workshops vinden plaats in de Buurthuiskamer aan de Bellinilaan in Delft en deelname kost 45 euro. De bijbehorende boeken mag je uiteindelijk ook houden. Ik ben vrijwilliger bij de stichting KlimaatGesprekken en de organisator van deze reeks, die ik samen met een andere coach ga geven. Elke workshop gaan we met elkaar in gesprek over verschillende thema’s. We zullen het bijvoorbeeld hebben over wonen, eten, vervoer, vakantie, consumeren en klimaatgesprekken met anderen. Ook hebben we het over de impact van onze eigen leefstijl op de aarde. Aanmelden voor de workshop is nog steeds mogelijk via www.klimaatgesprekken.nl/aanmelden.

Als ik burgemeester van Delft was...
Zou ik een groeiende groep andere gemeentes volgen in het inperken van bijvoorbeeld vlieg- en vleesreclames op openbare plekken. Mensen hoeven in mijn ogen niet extra gestimuleerd of verleid te worden om keuzes te maken die niet duurzaam zijn. Ook zou ik als burgemeester graag een kopje koffie/thee willen drinken met de Klimaatburgemeesters. Ik zou het dan hebben over hoe we duurzaamheid grootser kunnen aanpakken en hoe we de stad kunnen stimuleren om duurzamer te worden.