Lieke van Rossum in de Indische Buurt, waar huurwoningen met sloop bedreigd worden (Foto: Alyssa van Heyst)
Lieke van Rossum in de Indische Buurt, waar huurwoningen met sloop bedreigd worden (Foto: Alyssa van Heyst)

‘We willen voorkomen dat Delftenaren de stad moeten verlaten’

Algemeen

DELFT - De Delftse fractie van de SP heeft het initiatiefvoorstel ‘Delfts HuurProject’  ingediend. Het project heeft als doel om middenhuurwoningen te ontwikkelen op gemeentegrond. “Door dit gezamenlijk te doen voor een zo laag mogelijke grondprijs, wordt de huurprijs veel betaalbaarder”, aldus fractievoorzitter Lieke van Rossum. “Zo kunnen ook mensen die nét teveel verdienen voor sociale huur en te weinig voor een koophuis, een huurwoning vinden.” De fractie wil hiermee voorkomen dat Delftenaren hun geliefde stad uit moeten. 

Door Cheyenne Toetenel

Wonen in Delft wordt steeds duurder, en de stad staat voor een nijpend woonprobleem. Betaalbare huurwoningen, waaronder de woningen die vallen onder de noemer ‘middeldure huur’ met een huurprijs van ongeveer 800 tot 1000 euro per maand, zijn schaars in de stad. Dit vormt een uitdaging voor veel Delftenaren. Daarom presenteert de SP het ‘Delfts HuurProject’, een initiatiefvoorstel om de beschikbaarheid van deze woningen te vergroten, terwijl de gemeente de controle behoudt over de locatie, huurprijs, grootte, duurzaamheid en toegankelijkheid. Dit wordt verwezenlijkt door dergelijke woningen te ontwikkelen op grond die eigendom blijft van de gemeente. Van Rossum: “De gemeente moet de bouw van huurwoningen niet overlaten aan winstbeluste bedrijven, maar zelf ingrijpen. Woningen zijn er niet voor winst, maar om in te leven.” 

Woningtekort
“Onze stad kent een tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen”, aldus Van Rossum. “De prijzen voor huur- en koopwoningen zijn enorm gestegen en investeerders kochten afgelopen jaren de meeste woningen ooit. Dit maakt dat goed en betaalbaar wonen voor een heleboel mensen, zoals starters, jonge gezinnen en alleenstaanden met een laag- of middeninkomen niet meer vanzelfsprekend is.” Met dit initiatiefvoorstel richt de partij zich op mensen die net teveel verdienen voor een sociale huurwoning. “Zij kunnen vaak geen betaalbare huurwoning vinden. Dan gaat het ofwel om woningen van investeerders, ofwel om woningen van particulieren die gemiddeld 1800 euro vragen voor een huurwoning van 100 vierkante meter. De hoge huurprijzen zijn ook het gevolg van schaarste aan voldoende aanbod van betaalbare woningen in de stad. Het is echter onaanvaardbaar dat een kleine groep investeerders veel verdient aan het woningtekort en de kwetsbare positie van anderen.”

Tussen wal en schip
Rens is zo’n persoon die als eenverdiener tussen wal en schip is geraakt. “Voor een sociale huurwoning heb ik teveel inkomsten, maar ook een koopwoning is geen optie omdat ik als ondernemer niet de juiste cijfers kan laten zien”, vertelt de dertiger. “De benodigde papieren kan ik voorlopig ook niet overleggen, omdat we met de zaak te maken hebben gehad met de coronatijd. Tevens heb ik een studieschuld, wat het ook lastiger maakt.” Bij gebrek aan een andere optie huurt hij nu een appartement voor 1150 euro per maand, kale huur. “Als eenverdiener is dat een hoop geld. Met alle overige kosten die erbij komen wordt het voor iedereen steeds moeilijker om rond te komen. Bovendien is het natuurlijk scheef dat ik wel mag huren voor dit bedrag, maar dat een hypotheek afsluiten met dezelfde maandlasten voor mij niet mogelijk is.” 

Noodgedwongen verhuizen
In het initiatiefvoorstel van de SP wordt gewezen op het eerder verschenen rapport ‘Een stad met verschillen’. Van Rossum: “Hierin is een afname van Delftse gezinnen en de werkende beroepsbevolking te zien. Het rapport stelt dat deze trend zich sneller doorzet dan verwacht: gezinnen verhuizen naar woningen in onder andere Ypenburg, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. Deze ontwikkelingen hebben onherroepelijk invloed op Delft. Willen we een diverse stad zijn waar iedereen nog terecht kan, dan is het hard nodig dat er meer betaalbare woningen beschikbaar komen. We moeten zoeken naar creatieve, gedragen en gedegen oplossingen waarbij de gemeente onderdeel is van de oplossing.”

Voorstel
De SP liet bureau RIGO onderzoeken hoe andere gemeenten met de wooncrisis omgaan. De oplossingen die worden bedacht zijn heel uiteenlopend. “In sommige gevallen gaat het alleen om financiële constructies waarin de gemeente deelneemt, maar het kan ook een woningbedrijf van de gemeente zijn”, vertelt Van Rossum. “Wat we het belangrijkst vinden voor Delft, is dat er geen geld verdiend kan worden aan huurders, maar het belang van huurders die een betaalbare woning nodig hebben voorop staat. Dat betekent dat niet een bedrijf, maar de gemeente zeggenschap moet hebben over de prijs, woninggrootte en duurzaamheid. Doordat de grond van de gemeente is, kan de huur laag blijven en hebben we met z’n allen wat te zeggen over hoe er gebouwd wordt in Delft.”
Het doel van het Delfts HuurProject is om woningen te bouwen met huurprijzen tussen 800 en 1000 euro, die niet alleen nu, maar ook op de lange termijn betaalbaar, duurzaam en van goede kwaliteit blijven. Het Delfts HuurProject wordt door SP gezien als een samenwerkingsverband tussen de gemeente Delft en woningcorporaties of andere organisaties zonder winstoogmerk, dat zorgt voor de ontwikkeling van betaalbare middenhuurwoningen op gemeentegrond. “Door de bouw van woningen op gemeentelijke grond, is er een lagere grondprijs die ten goede komt aan de huurders.” Een groot voordeel van het Delfts HuurProject is volgens de SP dat de gemeente verschillende criteria kan hanteren waaraan de woningen en eventueel ook huurders moeten voldoen. Sturen hierop kan via de doelgroepenverordening, erfpachtconstructie en huisvestingsverordening. Van Rossum: “De wooncrisis is geen natuurverschijnsel, maar het gevolg van een systeem dat winst wil maken op wonen, terwijl we allemaal gewoon een goed en betaalbaar huis nodig hebben. In een welvarend land als Nederland kan dat ook gewoon. Met dit voorstel willen we een eerste stap zetten om dat voor elkaar te krijgen. Want de dikte van je portemonnee mag niet bepalen of je wel of geen plek krijgt in onze mooie stad.” Het initiatiefvoorstel wordt besproken tijdens de vergadering van de Commissie Sociaal Domein en Wonen op 30 november.

Sociale huur
De SP wil dat er -naast dit voorstel voor de bouw van middenhuurwoningen- ook minimaal 5000 sociale huurwoningen bijgebouwd worden. “Het is echt een gevolg van politieke keuzes dat er in Delft steeds minder betaalbare huurwoningen zijn. De gemeente wilde het aantal sociale huurwoningen omlaag, zodat er minder mensen met weinig geld in Delft zouden wonen. Dat is schandalig.”