Ook in het Rode Dorp zijn huurders ontevreden over de aanpak van Vestia (Foto: Koos Bommelé)
Ook in het Rode Dorp zijn huurders ontevreden over de aanpak van Vestia (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Kritiek op huurverhoging Vestia houdt aan

Algemeen

DELFT - Woningcorporatie Vestia laat achterstallig onderhoud liggen, maar voert wel elk jaar weer een huurverhoging door. Onbegrijpelijk, vinden veel Delftse huurders. Zij willen huurbevriezing én aanpak van de problemen die zij ondervinden in en om het huis.

Door Cheyenne Toetenel

“Delft is een prachtige historische stad, maar er is een groot probleem met de volkshuisvesting”, stelt fractievoorzitter Lieke van Rossum van SP Delft. “Ook hier worden de hoge huurverhogingen doorgevoerd, terwijl veel huizen met achterstallig onderhoud en schimmel kampen. Daar komen verhuurders vaak mee weg, omdat er veel meer vraag is dan dat er woningen zijn. De laatste jaren kan niet iedereen meer in Delft terecht. Er is een schrijnend tekort aan betaalbare huurwoningen. Het grote tekort aan woningen en daarmee gepaarde slechte staat van de huizen voor een hoge huur is geen natuurlijk proces, het is het gevolg van politieke keuzes.” Van Rossum noemt het ‘schandalig’ dat Vestia onderhoud niet uitvoert en wel de maximale huurverhoging doorvoert. “In een welvarend land als Nederland hoort een goed en betaalbaar huis voor iedereen bereikbaar te zijn. Daarom hebben wij een digitale actie gevoerd met honderden Vestia-huurders. We hebben een zwartboek aangeboden met klachten, waar uit bleek dat fikse huurverhogingen en slecht onderhoud de boventoon voerden.”

Achterstallig onderhoud
Natascha Wassenburg is woonachtig in de wijk Wippolder en heeft naar eigen zeggen al jarenlang te maken met achterstallig onderhoud van haar woning. “Denk onder meer aan een cv-ketel die al acht jaar niet onderhouden is en een verrotte achterdeur die na twee jaar klagen pas is vervangen. Vestia geeft geen thuis op het moment dat je die problemen aankaart.” Op basis van de huidige regels zit Natascha in een te dure woning ten opzichte van haar inkomen. “En tóch verhogen ze die torenhoge huur alsmaar, ondanks dat ik volgens het Sociaal Huurakkoord dat Vestia heeft ondertekend recht heb op huurbevriezing of misschien zelfs huurverlaging. Op die rechten heb ik Vestia gewezen, maar ze werken er absoluut niet aan mee. Je moet het maar uitzoeken en zorgen dat je elke maand de huur kan ophoesten. Ze zeggen het geld nodig te hebben voor het onderhoud, maar dat gebeurt minimaal.” Bert van der Meer, bewoner van de Indische Buurt, beaamt dit. “Ik heb het onderhoud maar zelf uitgevoerd; een nieuwe keuken geplaatst, de isolatie en de vochtplekken op de muur grondig aangepakt.” Ook hij kan zich niet vinden in de huurverhoging. Er schort van alles aan mijn woning op bouwkundig vlak, heeft ook Vestia zelf erkend, maar toch kondigen ze een paar maanden later vrolijk een huurverhoging aan. Dat is toch vreemd!” Frans woont al zo’n vijftig jaar in het Rode Dorp in de wijk Buitenhof. Na al die jaren is in zijn woning aardig wat aan vervanging toe, maar Vestia helpt hem hier niet bij. “De keuken valt van ellende uit elkaar en een nieuwe is voor eigen rekening. Ook de aansluiting voor de wasmachine kon na een lekkage niet door Vestia worden hersteld, hiervoor moest ik zelf een erkend bedrijf inhuren. Maar zo’n specialist inhuren kost mij klauwen met geld, terwijl ik leef van een AOW’tje. En de huur? Die gaat gewoon elk jaar weer omhoog.” Treebusch, bewoner van de Van Groenewegenstraat in de wijk Voordijkshoorn, noemt zichzelf een ‘mafkees’. “Ik ben degene die iedere maand de buitensporige huur betaalt voor een kippenhok dat eind jaren ‘70 al volledig werd afgeschreven!”

Eerste stap
De allereerste stap is volgens Van Rossum het per direct schrappen van de voorgenomen huurverhogingen en uitvoeren van achterstallig onderhoud. “Vestia is hopelijk voor de overheid ‘too big to fail’ maar ook te groot voor een menselijk beleid ten aanzien van haar huurders. De organisatie opdoeken en de huizen onderbrengen bij lokale – liefst gemeentelijke - woningbedrijven die zeggenschap van huurders hoog in het vaandel hebben zou een stap vooruit zijn. Want het collectief organiseren van woningbouw kan zo mooi en zo betaalbaar zijn.”

Sociaal Huurakkoord
Op de vraag waarom Vestia huren niet bevriest en verlaagt voor huurders die daar volgens het Sociaal Huurakkoord recht op hebben, antwoordt een woordvoerder: “De afspraken over de huurverhoging zijn vastgelegd in een wet. De afspraken over huurverlaging en huurbevriezing zijn niet opgenomen in een wet, en zijn dus niet verplicht. Als Vestia staan wij positief tegenover de afspraken van Aedes en de Woonbond om huurwoningen betaalbaar te houden voor mensen met een laag inkomen. Wij volgen daarom zoveel mogelijk het Sociaal Huurakkoord. We doen wat we kunnen. Dat is helaas niet alles, want wij zijn een saneringscorporatie. De huren die we ontvangen, zijn voor ons de belangrijkste bron van inkomsten. Die hebben we nodig voor het onderhouden, isoleren en aardgasvrij maken van onze woningen, om buurten schoon, heel en veilig te houden en om wijken te vernieuwen met woningen voor verschillende soorten huishoudens. Maar ook om als organisatie weer financieel gezond te worden.” Ook geeft Vestia aan het ondersteunen van lagere inkomens als een taak van de overheid te zien. “We vinden dat woningcorporaties daar geen rol in moeten hebben.” Vestia voert als het om huurbevriezing of -verlaging gaat een maatwerkaanpak. “Iedereen die te maken heeft met een plotselinge daling van het inkomen, kan bij ons – onder voorwaarden – huurverlaging aanvragen.” Wat betreft de bouwtechnische staat van de woningen, mogen huurders er volgens de woordvoerder op rekenen dat deze veilig is. “Door onze financiële situatie moeten we wel scherpe keuzes maken in het onderhoud dat we doen. Wij kijken eerst naar de technische noodzaak en veiligheid en pas daarna naar de uitstraling, dus of een woning bijvoorbeeld ‘strak in de verf zit’. Zo kan het gebeuren dat onderhoud op het oog nodig lijkt, maar we toch besluiten het later uit te voeren. In Voordijkshoorn voeren we op dit moment onderhoud uit aan portiekwoningen in de Van Kinschotstraat. De komende twee à drie jaar staan meerdere woningen in de Kuyperwijk op de planning voor groot onderhoud. Over de Indische Buurt zijn we onlangs gesprekken gestart met de klankbordgroep van bewoners over groot onderhoud in de Javastraat. De aanpak van de rest van de Indische Buurt volgt gefaseerd de komende jaren. Ook in de Wippolder hebben we de afgelopen jaren bij verschillende woonblokken onderhoud gepleegd, zoals schilderwerk of onderhoud aan de verwarmingsinstallatie. In het Rode Dorp starten we binnenkort met onderhoud en het verbeteren van de isolatie van de woningen. De huurverhoging hebben wij nodig voor het onderhoud van de woningen die wij verhuren en voor buurten die schoon, heel en veilig zijn. Verder vraagt de overheid ons om woningen te isoleren en aardgasvrij te maken.”