Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Cameratoezicht tegen jeugdoverlast

Algemeen

DELFT - De gemeente Delft heeft besloten om cameratoezicht in te stellen op en rondom de Papsouwselaan. Dit besluit komt na jaren van aanhoudende (jeugd)overlast en ernstige strafbare feiten in het gebied, wat heeft geleid tot een verstoring van de openbare orde. De maatregel zal in eerste instantie zes maanden duren, maar kan worden verlengd na evaluatie.

De problemen in het gebied omvatten ruzies, vernielingen, mishandelingen, brandstichting en het afsteken van vuurwerk, waardoor bewoners, ondernemers en bezoekers een groot gevoel van onveiligheid ervaren. Ondanks eerdere inspanningen van diverse partners om de overlast te verminderen, is het aantal meldingen blijven stijgen en is de meldingsbereidheid van bewoners en ondernemers afgenomen.
Gezien de aanhoudende overlast en de recente toename van meldingen van jeugdoverlast in 2023, wordt het belang van handhaving van de openbare orde zwaarwegender geacht dan mogelijke inperkingen op het recht op privacy. Het cameratoezicht zal worden uitgevoerd in overeenstemming met de wettelijke voorschriften en de beelden worden verwerkt door de politie. Beelden zonder relevante strafbare feiten worden na vier weken vernietigd. Hoewel het cameratoezicht een ingrijpende maatregel is, wordt gesteld dat er momenteel geen lichtere maatregelen beschikbaar zijn om de rust in het gebied te herstellen en het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers te verbeteren.

Het besluit tot het instellen van cameratoezicht zal regelmatig worden geëvalueerd, en indien de situatie verbetert, kan het toezicht eerder worden beëindigd dan de geplande zes maanden. De gemeente Delft benadrukt dat het doel van deze maatregel is om de openbare orde te herstellen en de veiligheid in het betreffende gebied te vergroten.