Eveline Oranje is werkzaam bij de TU Delft Hortus Botanicus. Dit weekend lanceert ze in samenwerking met Delfia Batavorum en Expertise Platform Water de ommetjes in Delft. (Foto: Koos Bommelé)
Eveline Oranje is werkzaam bij de TU Delft Hortus Botanicus. Dit weekend lanceert ze in samenwerking met Delfia Batavorum en Expertise Platform Water de ommetjes in Delft. (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het lijf: Eveline Oranje

Algemeen Hemd van het lijf

Eveline Oranje is werkzaam bij de TU Delft Hortus Botanicus en o.a. projectleider van samenwerkingsprojecten.

Waarom bij de TU Hortus Botanicus op de foto?
Ik werk hier op deze geweldige plek. Dit is een hele mooie tuin waar we nog steeds hard bezig zijn om het nog interessanter te maken voor het publiek. Hier stop ik heel veel energie in.

Wat is dit voor een tuin?
De tuin is in 1917 als onderdeel van de TU opgezet voor onderzoeken naar de eigenschappen van planten. Omdat er rond de jaren 60 minder onderzoek werd gedaan naar planten, is de tuin lange tijd meer een soort park geweest. Gelukkig is er nu weer interesse in planten, bijvoorbeeld op het gebied van hoe groen in steden kan helpen om hitte tegen te gaan.

Hoe kunt u uw functie omschrijven?
Ik heb Chinees gestudeerd en heb jaren in Taiwan gewoond, waar ik grote tentoonstellingen heb gemaakt en veel onderzoek gedaan heb naar de Nederlandse periode in Taiwan. Hier ben ik aangenomen om tentoonstellingen te maken, maar ondertussen doe ik eigenlijk veel meer. De afgelopen tijd ben ik samen met het hele team druk bezig geweest met het opknappen van de Hortus.

Dit weekend lanceren jullie de ommetjes in Delft. Kunt u wat meer vertellen over dit project?
Wij zijn samenwerkingen aangegaan met o.a. Delfia Batavorum, Expertise Platform Water en Museum Van Marken. Met deze partijen zijn we verschillende projecten gestart, waaronder de ommetjes, korte wandelingen van ongeveer een half uur. Dit project is in de corona tijd ter sprake gekomen, omdat het toen belangrijk was dat mensen gingen wandelen. We hebben deze ommetjes in en rondom Delft gemaakt om het belang van water en de trekvaart onder de aandacht te brengen.

En verder?
In totaal zijn er tien ommetjes met drie startpunten. Hierbij loop je een route waarin je informatie krijgt over de trekvaart en de geschiedenis van Delft. De ommetjes kun je lopen met de app ‘izi Travel’ en vanaf dit weekend zijn alle routes te lopen! Het leuke aan een ommetje is dat je altijd weer terug komt waar je begonnen was. Zo is en het ook echt een ommetje!  

Wat zou u doen als u burgemeester van Delft was?
Het valt me op dat er heel veel aandacht is voor fietsers in de stad, maar eigenlijk nauwelijks voor voetgangers. Als voetganger moet je constant uitkijken voor fietsers en oversteken omdat het voetpad ineens stopt. Omdat ik erg van lopen houd, vind ik dat hier best wel wat meer aandacht aan kan worden gegeven.