Wil Groen (75) is vrijetijdsfotograaf en PR-functionaris van Fotoclub'59 in Delft. (Foto: Koos Bommelé)
Wil Groen (75) is vrijetijdsfotograaf en PR-functionaris van Fotoclub'59 in Delft. (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het Lijf: Wil Groen (75)

Algemeen Hemd van het lijf

Wil Groen (75) is vrijetijdsfotograaf en PR-functionaris van Fotoclub’59 in Delft. Per 22 augustus zijn er bespreekavonden bij de vereniging en volgend jaar bestaat de fotoclub 65 jaar.

Hoe bent u ooit begonnen met fotograferen?
Ik was altijd al geïnteresseerd in fotografie. Toen ik een jaar of 8 was ging ik met mijn vader mee op de brommer en namen wij zo’n ouderwets vierkant klik-klak fototoestel mee. Met de brommer gingen we vervolgens naar andere steden en onderweg mocht ik foto’s maken. Dat vond ik geweldig!

Wat voor soort foto’s maakt u graag?
Ik ben begonnen met alles fotograferen wat ik tegenkwam, maar op een gegeven moment ga je toch een bepaalde richting kiezen. Ik ben de laatste 20 jaar bezig met straatfotografie, wat echt mijn ding is geworden. Je kunt in mijn ogen een foto maken van iets of over iets. Met straatfotografie kun je foto’s maken waar een verhaal in zit en waar je wat meer verdieping in kan geven. Straatfotografie is voor mij in de huid kruipen van de persoon die ik wil fotograferen. Ik haal er voldoening uit als mensen kunnen nadenken over mijn foto.

Wat voor soort vereniging is Fotoclub’59?
Wij zijn een fotoclub met ca. 40 leden. Onze vereniging timmert aardig aan de weg en het niveau is goed. De club is aangesloten bij de Fotobond Nederland. Diverse leden binnen onze club hebben fotografische titels behaald, wat titels zijn die in de vrijetijdsfotografie behoorlijke aanzien hebben. Ondanks dit leggen wij de nadruk bij leden op het plezier hebben in fotograferen. Daarbij proberen wij de nieuwe leden zo goed mogelijk te begeleiden.

Hoelang bent u al lid van Fotoclub’59?
Ik ben 35 jaar lid van de vereniging en gedurende een aantal jaren PR-functionaris. In het verleden heb ik ook de functie van voorzitter bekleed. Verder heb ik mij altijd ingezet voor de club met hand en spandiensten.

Kunt u wat meer vertellen over de aankomende bespreekavonden?
Het doel van de bespreekavonden is toch om elkaars werk te bekijken en te beoordelen. Na elke foto wordt de foto beoordeeld op basis van stemmen van aanwezige leden. Heb je genoeg stemmen, krijg je een certificaat voor deze foto. Het kunnen ook werkavonden zijn, waarin we ook echt de camera gebruiken. Als laatste kan het ook gebeuren dat we andere clubs of fotografen uitnodigen. Zo hebben we het gehele jaar door een divers programma.

Als ik burgemeester van Delft was...
Zou ik meer ruimtes beschikbaar stellen voor exposities van fotoverenigingen. Ik vind deze ruimtes in Delft een beetje tekort schieten.