Pascal de Roo van ZO makelaars
Pascal de Roo van ZO makelaars

ZO makelaars neemt onzekerheden weg

wonen

DELFT- Iedereen ervaart, zeker op dit moment, onzekerheden rondom het kopen, verkopen en verhuren van woningen. Van grote emotionele onzekerheden als “Doe ik geen miskoop?” tot kleinere zoals “Hoeveel dagen bedenktijd heb ik?”. In alle gevallen maakt ZO makelaars van onzekerheid een zekerheid.

Deskundig en betrouwbaar
Want wij hebben kennis, expertise, data, ervaring en inzicht en staan dagelijks met onze voeten in het veld. “In deze marktsituatie is het ontzettend belangrijk om te weten waar je terecht kunt voor een deskundig en betrouwbaar antwoord op al je woonvragen”, aldus Pascal de Roo van ZO makelaars. De NVM-makelaar kent de markt goed en kan duiding geven. “Op die manier kunnen consumenten de juiste keuzes maken”.

Niveau van post-crisis
Het aantal aangeboden en verkochte nieuwbouwwoningen blijkt in het eerste kwartaal van 2022 te zijn teruggezakt tot het niveau van kort na de kredietcrisis (2008-2013). Daarnaast ligt het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een bouwvergunning is verleend in de eerste vijf maanden van dit jaar circa 15% lager dan in het jaar ervoor. Binnen de koopsector is dat zelfs ruim 20%.

Gunstige wind
Oplopende kapitaalrente, accentverschuivingen in het bouwbeleid en terugtrekkende bewegingen van beleggers zetten de planexploitaties verder onder druk. Alle bovenstaande ontwikkelingen vormen ons inziens de ingrediënten voor een “perfect storm” op de nieuwbouwmarkt.
Alle gegevens overziend, blijkt de markt van bestaande koopwoningen langzamerhand in een meer ontspannen situatie te geraken. Het aantal transacties van bestaande koopwoningen zit in een licht dalende trend.

Iets meer lucht
Daarnaast is het aantal te koop staande woningen voor het eerst sinds lange tijd weer opgelopen, door met name een plotselinge forse toename van nieuw aangeboden woningen in de bestaande woningvoorraad. De krapte op de koopwoningenmarkt wordt een klein beetje minder en voor minder courante woningen duurt het weer iets langer om deze te verkopen.
Ondanks de sterk gestegen hypotheekrente in de eerste helft van 2022 blijft er sprake van een, zij het minder forse, opwaartse koopprijsontwikkeling in de bestaande woningvoorraad (3,5 % voor de mediale koopprijs van de NVM en 2,8% voor de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS). Daarbij wordt de vraagprijs inmiddels iets minder vaak en minder ver overboden.

Op weg naar normale omstandigheden
De langere tijd overspannen hypotheekmarkt lijkt eveneens over het hoogtepunt heen. Door de gestegen rente, is er een scherpe daling van het aantal hypotheekaanvragen die betrekking hebben op een bij- en oversluiting van hypotheken (onder andere ten behoeve van een woningverbouwing, woningverbetering of een renteherziening). Het totaal aantal aanvragen is met ruim 25% afgenomen.

De hypotheekmarkt zal zich weer gaan “normaliseren” met meer focus op woningaankopen en -verbouwingen. Oversluiten van de huidige rente is minder interessant.