Afbeelding

Huis te koop wordt deze week aangeboden door Van Silfhout & Hogetoorn Wereldmakelaars

wonen

DELFT- Nooit had Erna Bekink het idee gehad een woning als deze te kopen. Bij het wandelen liepen zij en haar man er langs, vonden het een mooi huis en daar bleef het bij. Tot het jaar 2001, toen ze zagen dat “Villa Maria” te koop stond. “We hebben de kans gegrepen en het gekocht. Vervolgens zijn we van 2002 tot 2015 aan het verbouwen geweest.”

De prachtige in authentieke stijl gerenoveerde villa is “een beetje het levenswerk” van Erna geworden. De klusmoeder van nu 58 zei vroeger dan ook wel eens tegen haar drie kinderen dat het niet gebruikelijk is dat een vader aan een moeder vraagt wanneer ze de schilderijen eens op gaat hangen. Het gaat haar daarom ook zeer aan het hart dat zij en haar man, nu de zeer ingrijpende verbouwing achter de rug is, niet meer in Villa Maria kunnen blijven wonen. “In 2019 kreeg ik te horen dat ik MS heb. Hoewel de ziekte bij mij langzaam verloopt, gaat het lopen steeds minder. Aangezien we hier overal trappen hebben is dit niet meer te doen en gaan we gelijkvloers wonen naast het oude centrum in Den Hoorn. Een keuze die we met het verstand hebben moeten nemen, niet met het hart.”  

Toen het stel het gemeentelijk monument uit 1894 kocht was deze in volledig verwaarloosde toestand. Er wachtte een enorme uitdaging om alles weer in ere te herstellen en het huis zijn authenticiteit terug te geven. Per verdieping werd er verbouwd en de kinderen verhuisden telkens mee met hun bedjes. “Ze hebben hun hele leven in de verbouw troep gewoond, maar het was leuk en “anders””, aldus Erna. “Dan liepen ze bijvoorbeeld met hun laarsjes buiten in de tuin, die in open verbinding stond met de boomgaard van het Joris. Ze hebben het altijd fantastisch gevonden, behalve toen de cv-ketel het niet deed.”  

Le Comteprijs
Met onder andere de hulp van de superspecialist in oude gebouwen Fa. Mensert, en dan met name Willem, werden enorme projecten als het dak en houtherstel met lof werk aangepakt. Erna droeg zelf ook haar steentje bij, door bijvoorbeeld de keukenschouw te ontwerpen. Het resultaat is een tot in de puntjes verzorgde restauratie naar het oorspronkelijke ontwerp, maar wel met moderne keuken met vloerverwarming, badkamer en nieuwe elektra, CV, leidingwerk en isolatie van de begane grondvloer en de zolder. De verbouwing van Villa Maria won in 2006 zelfs de “Le Comteprijs”, die jaarlijks wordt uitgereikt voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld.

Koper met liefde
Erna haalt haar woongenot bijvoorbeeld uit de fraaie keuken. “Ik zit er altijd, en we eten er nog steeds. De geheel vernieuwde veranda is ook zo’n plek. Hier zit je ‘s-zomers fantastisch met uitzicht op het water met de bootjes, en fietsers en wandelaars die je kent en groet.” Markante punten aan de villa zijn bijvoorbeeld de plafondhoogtes van 3,8 meter op de begane grond en eerste verdieping, de originele sierplafonds in studeerkamer en gang, en de vernieuwde en in oorspronkelijke detaillering herstelde plafonds, deuren en luiken. “Ik hoop op een koper die liefde voor dit huis heeft. Je koopt dit denk ik nu niet meer om te gaan verbouwen.”, aldus Erna.                  

Oostsingel 185, Delft
Vraagprijs is: 2.750.000 k.k.
Woonoppervlak is: 299m2
Van Silfhout & Hogetoorn
Oude Delft 110A
2611 CE Delft
015-2125288
www.vansilfhout.nl


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding