Hemd van het lijf Judith Hofstede

vaste rubrieken

De Delftse theatermaakster Judith Hofstede (41) werkte deze week met cast en crew aan de korte film 'Waves of Hope' waarvan ze het scenario schreef en waarin ze de hoofdrol vertolkt.

1. Waarom wilde je bij Filmhuis Lumen worden gefotografeerd?
"Omdat ik dit een fijne plek vind om te zijn. De locatie is mooi, de prijzen zijn goed en het genre films spreekt me aan. Het zou leuk zijn als we hier begin volgend jaar in première kunnen gaan met Waves of Hope."

2. Hoe kwam je op het idee om een film te maken?
"Ik ben van huis uit actrice en theatermaker en kwam begin dit jaar Theodor van der Lans in de sportschool tegen. We raakten aan de praat en wilde beide een engelstalige film maken. In mei pitchte ik een eerste verhaal en afgelopen week zijn de beelden geschoten."

3. Verliep het voorspoedig?
"In het schrijfproces geldt zeker 'kill your darlings'. Je moet soms ideeën loslaten om verder te kunnen. Het is eigenlijk nooit af voor je gevoel, je blijft verbeterpunten zien. Een filmscript schrijven is wel iets anders dan een theaterscript."

4. Wat is er zo anders aan een filmscript?
"Ik schrijf aan de hand van beelden die ik in mijn hoofd zie. In het theater kun je het spelen en later nog enigszins aanpassen, maar bij een film móet het tijdens de opname staan. Je wilt dat als je het na tien jaar terugziet, je er nog steeds tevreden op terugkijkt. We willen de film ook inzenden voor internationale filmfestivals."

5. Wanneer is je interesse voor theater ontstaan?
"Dat zat er al van jongs af aan in. Toen speelde ik al toneelstukjes met vriendjes en kennissen. Op mijn twaalfde ging ik op Rock & Rollles en vanaf mijn vijftiende bij het showballet. Daar ontstond de eerste liefde voor het vak en later besloot ik er mijn werk van te maken."

6. Ging dat makkelijk?
"Aanvankelijk niet, ik had een baan en trad in de weekends op. Ik ging zonder opleiding audities doen om ervaring op te doen. Ik werd ik aangenomen bij een Impro theatergroep in Amsterdam. Daarna volgde een professionele musicalproductie met grote namen. Vervolgens ben ik naar Amsterdam verhuisd en heb ik een theateropleiding gevolgd."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik ervoor zorgen dat er niet zoveel gekort wordt op cultuur en bijvoorbeeld initiatieven als het onze steunen. Daarnaast zou ik begrotingsfouten niet op burgers afwentelen. Ten slotte vind ik het bijzonder dat er wel 2,2 miljoen euro vrijgemaakt kan worden voor de beveiliging van Het Straatje van Vermeer, terwijl Nusantara moest sluiten."

8. Waar gaat Waves of Hope over?
"Ik wilde een actueel maatschappelijk thema aansnijden en dat is de vluchtelingencrisis geworden. Het gaat over een asielrechtadvocate die een zaak verliest en daarna een onconventionele beslissing neemt die grote gevolgen heeft voor haar en haar omgeving. De film gaat over compassie en hoop verliezen en weer terugvinden, als een golvende beweging. Het is een korte film (drama) die in het arthouse-genre past."

9. Is het lastig om in je eigen film te spelen?
"Het is als schrijver lastig om je verhaal los te laten en aan de regie over te laten. Je hebt uiteraard ook je eigen beelden over het eindresultaat. Ik doe, samen met Theodor, de productieleiding en dat kun je toch niet helemaal los laten tijdens het draaien. Hoewel mijn focus tijdens het draaien wel voornamelijk bij het acteren ligt, is het dus zeker een uitdaging."

10. Komen er meer filmscripts van jouw hand?
"Het is een tijdrovend proces, dus het is niet zo dat ik maandag meteen aan de slag ga. Ik heb zeker ideeën voor een nieuw script en zal ook gewoon verder gaan met schrijven voor mijn theater- en muziekvoorstellingen."