Ben de Jong

vaste rubrieken

Ben de Jong (23) is zanger en gitarist bij de Delftse driemansband Kicke, die vorige maand zijn eerste EP 'Onverwacht' uitbracht.

1. Waarom wilde je op de Nieuwe Kerk worden gefotografeerd?
"Omdat ik het een mooi uitzicht vind en omdat het wel heel erg Delfts is. Ik ben in deze stad geboren en getogen en Kicke is een heel erg Delftse band. Daarnaast moet je, net als bij muziek, inspanningen leveren om boven te komen."

2. Wat zijn jullie voor band?
"We zijn een driemansband en zijn in deze samenstelling drie jaar geleden begonnen met het maken van vrolijke muziek met ska- en popinvloeden. Daarbij zijn onze teksten Nederlandstalig. Eigenlijk willen we het imago van Nederlandstalige muziek veranderen."

3. Hoe dat zo?
"Bij Nederlandstalige muziek staan vaak de zangers en zangeressen in de spotlight, maar bij ons gaat het om de band. Daarbij maken we rollende teksten die geïnspireerd zijn op ons dagelijks leven. We willen mensen vrolijk maken met energieke muziek en als je de reacties hoort, lukt dat best aardig."

4. Waarom kozen jullie voor Nederlandstalig?
"Omdat ik altijd het idee heb dat teksten in het Nederlands beter aankomen en omdat ik mezelf het best in mijn eigen taal kan uiten. Ik snap dan ook niet waarom niet meer bands dat doen. Daarbij is het leuk dat mijn opa het ook kan verstaan. Hij zegt altijd: 'Mensen die Engels praten, kunnen niet praten'."

5. Wanneer begon je met muziek maken?
"Dat was zo rond mijn veertiende. Ik zat niet echt lekker in mijn vel en mijn ouders zeiden dat ik iets met muziek moest gaan doen. Ik was Jimi Hendrix-fan en ging op gitaarles bij Paul den Bakker. Hij haalde het beste in me naar boven; ik besloot zelfs om er bij te gaan zingen."

6. Wat is er zo leuk aan muziek maken?
"Dat je je even lekker kunt uiten. Je maakt je hoofd leeg, focust je volledig op de muziek en denkt even nergens anders aan. Het is dus een goede uitlaatklep. Daarnaast merk je dat als je even ergens gaat zitten tokkelen op je gitaar, andere mensen ook vrolijk worden."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik ervoor zorgen dat op verschillende plekken in de stad in de openbare ruimte relaxte muziek wordt gedraaid. In mijn ogen kan muziek mensen samenbrengen en een gemeenschappelijkheid creëren. De muziek van Kicke zou daarvoor zeker gebruikt kunnen worden."

8. Wat is je mooiste zin?
"Ik denk het refrein uit Frambozentuinfabriekje. Het luidt: 'Frambozenjamfabriekje, in mijn tuin, het gaf veel puin, maar maakt niet uit, we werden rijk'. Het is energiek liedje, waarin ik een jeugdherinnering beschrijf. Ik vind het sowieso leuk om gebeurtenissen uit mijn eigen leven op muziek te zetten. Dat maakt het lekker persoonlijk."

9. Wat is leuker: een EP opnemen of optreden?
"Dat is moeilijk te zeggen, want het is totaal anders. We hebben de EP in het NAC Breda-stadion opgenomen met producer Bram Schouw van Studio Solo en dat waren vier ontzettend gave dagen. Aan de andere kant is er op het podium zo'n chemie tussen Sybe, Pim en mij. Daar komt heel veel energie en adrenaline bij vrij."

10. Waar zie je Kicke over vijf jaar?
"Ik hoop vooral dat we geboekt blijven worden bij festivalletjes en op podia, want muziek maken is het leukste dat er is. Verder zou het zomaar kunnen dat we wat meer gaan samenwerken. Dat hebben we al een paar keer met zangeres Marjolein Heezen gedaan; het zou leuk zijn ook iets met blazers te doen."