Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

DELFT - Het was er de afgelopen week uitstekend weer voor: een bezoek aan de kinderboerderij aan de Korftlaan. Zon, hoge temperaturen en lente, de periode in het jaar dat de natuur er weer flink zin in heeft. De tijd van net geboren beesten, vogels met eieren, bomen en struiken die uitlopen. Een kinderboerderij is een soort boerderij die openbaar toegankelijk is voor het publiek. Op de kinderboerderij worden veel verschillende boerderijdieren in doorgaans lage aantallen gehouden. De meest voorkomende dieren zijn geiten, schapen, paarden, koeien, ganzen, konijnen, varkens, kippen en eenden. De kinderboerderij is speciaal ingericht voor kinderen - maar ook toegankelijk voor volwassenen - om kennis te kunnen maken met de boerderijdieren. Kinderboerderijen hebben zowel een educatieve als recreatieve functie. Ze bevinden zich meestal in grote en middelgrote steden en zijn doorgaans opgericht als lokaal initiatief vanaf de jaren vijftig, toen Nederland steeds verder verstedelijkte. Met als doel om kinderen in contact te kunnen blijven brengen met de boerderijdieren en te leren waar ons voedsel vandaan komt. Door deze ontstaansgeschiedenis zijn de kinderboerderijen zeer divers.
De kinderboerderij is vaak eigendom van de gemeente, een stichting of vereniging of een zorginstelling. In Nederland zijn naar schatting zo'n 450 tot 500 kinderboerderijen en dierenweides. Jaarlijks worden er bijna 30 miljoen bezoeken afgelegd aan deze locaties. Op 31 juli 1939 werd de eerste kinderboerderij van Nederland geopend in Artis. De Delftse versie aan de Korftlaan stamt uit de jaren zeventig. Het oorspronkelijke gebouw is in de jaren door brand verwoest en in de jaren daarna is er flink ge- en verbouwd.
Anno 2016 is de naam 'Stadsboerderij BuytenDelft'. De naam is veranderd, zo schrijft de huidige beheersgroep op de website, 'omdat we met de nieuwe ontwikkelingen ons willen richten op een bredere doelgroep. We willen het geheel de komende jaren duurzaam ontwikkelen en uitwerken tot een unieke belevingsplek met als hoofdthema's gezonde voeding, dieren en water.' En het is natuurlijk vooral een prachtige locatie in de Delftse Hout, waar nog veel meer te doen is.

Afbeelding