Afbeelding

Hemd van het Lijf: Francina Hartstra (66)

vaste rubrieken

Editie: Week 47, Jaargang 20 |

1. Waarom wilde je hier, voor Boekhandel De Omslag, worden gefotografeerd?
“Ten eerste omdat ik dit altijd al een heel leuke boekhandel heb gevonden. Daarnaast is hier een goed aanbod van Engelse boeken. Dat kwam goed van pas, want toen ik in 1998 uit Amerika terugkwam, heb ik hier veel Engelse boeken gekocht. Verder hangt er hier een heel prettige sfeer en was Trude bereid hier mijn bundel te verkopen.”

2. Hoe ben je ooit begonnen met dichten?
“Het lezen van poëzie vond ik op de middelbare school al ontzettend leuk. Ik heb van 1986 tot en met 1998 in Amerika gewoond en ben daar lid geworden van een poetry society. Dat deed ik niet omdat ik zelf dichtster was, maar ik wilde weten hoe dichters denken en werken. Zij zeiden dat als je zoveel leest, je zelf ook leert dichten. Die uitdaging heb ik opgepakt.”

3. Waarom is de keuze op de Engelse taal gevallen?
“Omdat ik daar in Amerika de hele tijd mee bezig geweest ben. Daarnaast ben ik lid geworden van verschillende poetry fora, zodat ik mijn gedichten met de mensen daar kan delen. In het begin was de taal wel een barrière, vooral op het gebied van grammatica en woordenschat. Uiteindelijk heb ik daarvoor een oplossing gevonden.”

4. Wat is de oplossing dan precies?
“Ik heb me verdiept in  de traditionele Aziatische dichtvormen. Soms schrijf ik haiku’s of tanka’s. Dit zijn korte gedichten waarmee je in zo min mogelijk woorden zoveel mogelijk wilt vertellen. Ik probeer zo simpel mogelijk te dichten en gebruik ook geen moeilijke woorden. Daarnaast laat ik, doordat de gedichten zo kort zijn, veel over aan de verbeelding van de lezers, zodat zij op zoek gaan naar de betekenis.”

5. Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Die haal ik vooral uit dingen om me heen. Ik vind het heerlijk om in mijn eentje rond te kijken en de dingen die ik zie op me in te laten werken. Als je je openstelt, zie je heel veel. Ik schrijf daarover. Soms doe ik dat letterlijk, maar op andere momenten zoek ik naar metaforen die door het beeld worden opgeroepen.”

6. Heb je een favoriete dichter of gedicht?
“Ik vind het werk van de Aziaten Li Po, Wang Wei en Yosa Buson geweldig. Daarnaast heb ik in de Nederlandse poëzie veel bewondering voor het werk van Marsman en Vasalis. Het mooiste gedicht vind ik ‘Zwerversliefde’ van A.R. Holst. Ik ben zelf opgegroeid op de binnenvaart en heb veel verhuizingen meegemaakt. Dat heeft ook invloed op relaties. Ik denk dat ik het gedicht door de herkenning erg mooi vind.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik mijn best doen om mezelf zo toegankelijk mogelijk te maken. Laat duidelijk zijn dat ik dat ambt absoluut niet ambieer, maar ik zou met mensen in gesprek gaan en onderzoeken wat er onder de inwoners leeft. Verder zou ik iedereen, van jong tot oud, stimuleren om zich op creatief gebied te ontwikkelen en dan vooral in samenwerking met mensen uit verschillende culturen, zodat er meer verdraagzaamheid ontstaat.”

8. Heb je er nooit over nagedacht om in het Nederlands te dichten?
“Zeker wel en dat doe ik ook regelmatig. Op mijn website seasonspoetry.com zet ik ook regelmatig een Nederlands gedicht neer. Het leuke is dat daarop vaak heel snel reacties binnenkomen. Doordat mensen de behoefte voelen om te reageren, denk ik er regelmatig over na om ook eens een boekje met Nederlandse gedichten uit te geven.”

9. Wat is er zo leuk aan poëzie?
“Ik lees gedichten niet omdat ze van een bepaalde dichter zijn die een grote naam heeft. Ik heb in Amerika veel bundels verzameld, omdat ik één gedicht ervan erg mooi vond. Ik ben ook altijd heel nieuwsgierig naar poëzie uit andere culturen. Het leuke is dat uiteindelijk blijkt dat wanneer of waar het ook geschreven is, het in poëzie maar om twee dingen draait: de mens en zijn verlangens.”

10. Wat kan de lezer van je bundel verwachten?
“Het leuke is dat het een heel Delfts product is. Ik heb het in Delft geschreven, het is uitgegeven door de Delftse drukker Alevo en het wordt door de Delftse Boekhandel De Omslag verkocht. Verder hoop ik dat de lezers van mijn bundel de diepere lagen in de gedichten herkennen en dat ze hun eigen fantasie hun werk laten doen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12