Afbeelding

De Delftse Zaak begint goed en alle betrokkenen zijn blij met de allereerste resultaten

vaste rubrieken

Editie: Week 43, Jaargang 20 |

Brenda Kooy van Bedrijf en Samenleving (links), Miranda Pol van Ipse De Bruggen, John van Beek van Gamma Delft, Renata Brabander van Rabobank Zuid-Holland Midden (rechts) en de beroemde bakfiets van de Delftse Zaak.

DELFT – De ‘Delftse Zaak’ is begon deze maand, zonder een uitgebreid plan van aanpak maar vooral met heel veel enthousiasme. Het werd een vliegende start en een goed begin van een mooi idee. Steeds meer partijen sluiten zich aan bij de Delftse zaak.


De Delftse Zaak is een initiatief van de partners van Bedrijf & Samenleving, ROC Mondriaan en Ipse De Bruggen. Het biedt een podium waarop Delftse organisaties hun producten en diensten kunnen presenteren èn aan de man kunnen brengen. Binnen de Delftse Zaak werken de meest uiteenlopende Delftse bedrijven samen met elkaar en met maatschappelijke organisaties als Ipse de Bruggen, Stichting Stunt en de Firma van Buiten.
“Het idee ontstond”, legt Miranda Pol van Ipse de Bruggen uit, “vanuit ‘een gezamenlijke energie’. We ontdekten al doende hoe we Delft nog leuker kunnen maken”, vervolgt Miranda Pol haar uitleg. “Een voorbeeld: verstandelijk gehandicapten maken producten die - bijvoorbeeld - bij Gamma Delft worden verkocht. Voor een bedrijf als Gamma en haar klanten in het leuk dat er maatschappelijk verantwoorde producten in de schappen liggen, voor Ipse de Bruggen is het goed dat de producten van hun cliënten aftrek vinden. Ipse de Bruggen koopt haar verf vervolgens bij Gamma Delft. En zo helpt iedereen elkaar. Op allerlei manieren.”
“Wij kunnen als Rabobank tegen Ipse de Bruggen zeggen: ‘Hier hebben jullie duizend euro en doe er wat leuks mee’, maar wij kopen bij de Delftse Zaak liever voor duizend euro aan producten van cliënten van Ipse”, zegt Renata Brabander van Rabobank Zuid-Holland Midden. “Dan hebben zij alsnog dat bedrag èn hun cliënten hebben iets gemaakt en verkocht dat gebruikt gaat worden.”

Nog meer moois
John van Beek van Gamma merkt op dat de samenwerking binnen de Delftse Zaak nog meer moois oplevert. “De inspiratie die je hiervan krijgt is enorm. Dat begon allemaal bij matches op de Delftse Beursvloer, een jaarlijks evenement van Bedrijf & Samenleving. Vervolgens wil iedereen iets voor elkaar betekenen. Van daar uit is het verder ontstaan. Ik krijg hier enorm veel energie en inspiratie van.” John hoopt dat ook andere Delftse bedrijven zich bij de Delftse Zaak aansluiten. “Zodat ook zij die inspiratie krijgen”, geeft Van Beek aan. “We willen iedereen erbij betrekken en dit nog groter maken.” Tot nu toe telt de Delftse Zaak twaalf samenwerkingspartners en twaalf instellingen die producten leveren. Ook RODI Media zh, uitgever van de krant Delft op Zondag, doet mee.
De werkplaats van Ipse De Bruggen aan de Mercuriusweg is tot nu toe het centrale punt van de Delftse Zaak. “Dat is zo gegroeid. Opeens was dat zo. Daar doen we niet te moeilijk over”, zegt Miranda Pol. “We worden ingehaald door ons eigen succes. Op 2 oktober zijn we pas officieel begonnen met het lerend wijkcentrum. Vanaf januari worden hier producten van de samenwerkende organisaties verkocht.” Dat alles zo snel gaat, komt ook doordat iedereen elkaar helpt. Pol: “Gamma heeft bijvoorbeeld de commerciële kennis, Rabobank Zuid-Holland Midden de financiële kennis en Brenda Kooy van Bedrijf en Samenleving heeft een enorm netwerk. Daardoor explodeert het succes van de Delftse Zaak. De reden dat het zo snel en voortvarend gaat, heeft te maken met de soepele en enthousiaste aanpak. Het project kenmerkte zich in het beginstadium bepaald niet door logge plannen en eeuwig door vergaderen en praten over details. “Het is eigenlijk zo simpel”, besluit Renata Brabander. “Geen gedoe, je moet het gewoon doen.”

Genoeg mogelijkheden
De komende tijd zijn er genoeg mogelijkheden om mee te genieten van al het moois van de Delftse Zaak. Zo is er op 18 tot en met 21 december bij DOK een kerstmarkt van de Delftse Zaak waar iedereen de kerstinkopen kan komen doen. Bij Gamma Delft is een instore-verkooppunt en in de winkel aan de Mercuriusweg 1 in Delft worden de meest uiteenlopende producten van cliënten van Ipse De Bruggen verkocht. Het is hier tevens mogelijk om met een groep te lunchen. Daarvoor moet wel worden gereserveerd. Zie voor meer informatie de website www.bedrijfensamenlevingdelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12