Afbeelding

Liggen alle dakpannen goed op hun plaats? Anders is er werk aan de winkel

vaste rubrieken

Editie: Week 33, Jaargang 23 |

Dakpannen vervangen vraagt om een gedegen voorbereiding.

DELFT – Het dak is een belangrijk onderdeel van de woning. Het zorgt er voor dat de woning, schuur of de carport droog blijft. Wanneer er lekkage is of het hemelwater niet goed wordt afgevoerd, kan dit voor vervelende vochtproblemen zorgen. Het is daarom van groot belang dat het dak in goede staat is. Er zijn verschillende soorten materialen om het dak mee te bekleden: dakpannen bij een schuin dak, bitumen – ook wel dakleer genoemd – bij een platdak, EPDM bij een platdak, dakshingles bij een schuin dak of golfplaten bij een schuin dak.

Het dak heeft natuurlijk de belangrijke taak om het hemelwater buiten de woning te houden. Ook kunt u het dak verfraaien met een dakkapel, dat levert extra ruimte op. Ook een lichtkoepel behoort tot de mogelijkheden. Hierdoor brengt u het daglicht in de woning en maakt u van een donkere kamer een leefbare woonruimte. Het meest worden dakramen en dakkapellen aangebracht. Dakramen en dakkapellen worden op schuine daken aangebracht. Een lichtkoepel wordt op een platdak gebruikt. Omdat de meeste woningen in Nederland schuine daken hebben, komen lichtkoepels minder voor.
Maar dan toch het hemelwaterafvoer, de belangrijkste taak van een dak. Als geleiders moet u denken aan de dakgoot en regenpijp – dit wordt ook wel hemelwaterafvoer genoemd. In de meeste gevallen zijn de dakgoten bij uw woning van zink en voor hemelwaterafvoer worden PVC-buizen en hulpstukken gebruikt. Maar er zijn ook koperen en kunststof dakgoten en zinken en koperen hemelwaterafvoerbuizen verkrijgbaar.
Gaat u zelf op het dak aan het werk? Wilt u bijvoorbeeld dakpannen vervangen? Dan is er een aantal belangrijke zaken waar u eerst aan moet denken. U heeft de ladder goed staan en de juiste dakpan uit gekozen. Nu kunt u de kapotte dakpan omwisselen op uw dak. Allereerst schuift u de dakpan boven de kapotte dakpan omhoog. Het kan voorkomen dat de dakpannen vast gemaakt zijn met panhaken of spijkers. In dat geval maakt u de panhaak los van de dakpan of verwijdert u de spijker uit de dakpan.
Als u de bovenliggende dakpan omhoog heeft geschoven, kunt u meteen controleren of het houtwerk, de panlatten, niet zijn aangetast. Mocht dit het geval zijn, kunt u de panlatten meteen mee vervangen. Leg de nieuwe dakpan op de plek en zet de pan vast, als panhaken aanwezig zijn. Tot slot schuift u de bovenliggende dakpan weer terug en de kapotte dakpan is vervangen. Controleer wel goed of de dakpannen goed vast op hun plek liggen en alles op elkaar aansluit.
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12