Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 15, Jaargang 21 |

Theatergroep L.A.T. speelt op vrijdag 19 en zaterdag 20 april de voorstelling ‘Kras’ van Judith Herzberg in het Rietveld Theater. Ellen Bavinck (46) is de regisseur van de aan de VAK verbonden theatergroep.
1. Waarom wilde je hier, in het theaterlokaal van de VAK, worden geïnterviewd?
“Omdat dit het lokaal is waarin ik altijd werk. Gisteravond hebben we hier met L.A.T. geoefend aan het stuk ‘Kras’ en ik voel het lokaal nu nog nasidderen. Gedurende de hele week werk ik hier met verschillende groepen, van jong tot oud. Dit is echt mijn domein.”
2. Heb je altijd al wat met toneel gehad?
“Zo rond mijn veertiende wist ik dat ik iets met theater wilde gaan doen. Achteraf klopt dat ook, want als kleuter organiseerde ik al kleine theaterprojectjes en dan nam ik voor iedereen tassen vol kleding mee.  Als er iets moest worden voorgedragen, wist men mij meestal wel te vinden. Verrassend is dat ook niet echt, want ik kom uit een muzikale familie. Mijn vader was dol op opera.”
3. Is het leuk om met amateurtoneelspelers te werken?
“Ja, heel erg leuk, want ze beleven er hartstikke veel plezier aan. Het leuke is dat je ze een wereld in meeneemt en dat, als het ze bevalt, je ziet dat ze zich echt willen ontwikkelen. Dat zie je ook aan L.A.T.. De spelers worden steeds gretiger, gaan in hun vrije tijd naar het theater en worden zo steeds beter.”
4. Wat is ‘Kras’ voor een voorstelling?
“Het is een verhaal van Judith Herzberg dat gaat over een volwassen familie. Er is iets met de moeder aan de hand, waardoor de kinderen steeds vaker bij haar komen. Daarbij komt de nadruk te liggen op de onderlinge verhoudingen tussen de kinderen en raken zij moeder een beetje uit het oog. Hierdoor zien ze niet wat er precies met moeder aan de hand is.”
5. Hoelang werk je al met theatergroep L.A.T.?
“In de huidige samenstelling vanaf oktober, maar de spelers afzonderlijk ken ik al langer. Ze zijn allemaal met een beginnerscursus begonnen en hebben vervolgcursussen gevolgd. De kern van L.A.T. speelt al vanaf het begin samen; door de jaren heen zijn er mensen bijgekomen. Je ziet dat het een hechter groep is die veel van elkaar pikt. De laatste toevoeging kwam in oktober en is een speler die al vaker in mijn producties meegewerkt heeft.”
6. Hoe verhoudt het niveau van L.A.T. zich tot professioneel theater?
“Die vraag kun je mij eigenlijk niet stellen, want ik ben niet objectief. Je ziet aan de spelers dat ze een hoog niveau hebben, maar het zijn geen professionals. Die zijn dag in dag uit met theater bezig en spelen veel meer en vaker. Deze spelers hebben allemaal een baan en doen het als hobby, maar spelen echt een mooie voorstelling.”
7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik kunst en cultuur hoog in het vaandel zetten. Ik zou mijn best doen om er meer budget voor beschikbaar te stellen, want het verbindt de bevolking. Het is waardevol voor iedereen, van de allerjongsten tot de alleroudsten.”
8. Werk je ook samen met collega’s vanuit de VAK?
“Meestal wel, maar bij deze voorstelling toevallig niet. Samenwerkingen kun je zien in livemuziek, dans en bijvoorbeeld. beeldend werk in de voostelling. Ik vind het heel leuk om andere disciplines in stukken te verweven en dat maakt het werken hier ook hartstikke leuk. Op de VAK zijn heel veel leuke cursussen te volgen. Bij Kras hebben we niet voor een samenwerking gekozen, omdat we ook deelnemen aan Delft Fringe, daardoor kan de groep niet te groot zijn.”
9. Speel je zelf ook nog?
“Jazeker! Samen met een collega van me speel ik huiskamervoorstellingen. We hebben ook de site huiskamervoorstelling.nl. In de komende maanden spelen we de voorstelling Bagage vin het kader van Vergeten Joodse Huizen van het Joods Historisch Museum. We spelen in Den Haag, Borne en Amsterdam.”
10. Waarom moet iedereen vrijdag of zaterdag komen kijken?
“Omdat L.A.T. een theatergroep is met ontzettend bevlogen mensen die samen een heel mooie voorstelling spelen in een leuk theater. Belangstellenden kunnen op de site http://lat-theatergroep.jouwweb.nl een kaartje winnen voor de voorstelling als ze raden waar de letters L.A.T. voor staan.  Verder is er ook de mogelijkheid om de voorstelling tijdens Delft Fringe te bezoeken in de foyer van het Rietveld Theater. Vorig jaar hebben veel van de spelers het festival bezocht en toen ik voorstelde om ons voor dit jaar in te schrijven, waren ze direct enthousiast.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12