Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 31, Jaargang 22 |

De Hof van Delftlaan dankt de naam aan de voormalige gemeente Hof van Delft, die ten westen van de Delftse Schie lag. Waarschijnlijk was deze gemeente ooit groter en in elk geval ouder dan de stad Delft. De naam Hof van Delft komt in de geschiedenisboeken al in de 10de eeuw voor en slaat niet - zoals velen waarschijnlijk denken - op de stad Delft, maar op het water dat ontstond door het delven (graven) van wat we nu kennen als de Oude Delft.

 

Het ging in die tijd om twee gemeenten: Hof van Delft en Vrijenban. Die laatste kreeg het gebied ten oosten van de Schie, Hof van Delft het deel ten westen. Uiteindelijk werd de lappendeken die de gebieden van Hof van Delft vormde opgedeeld tussen de gemeentes Delft en Schipluiden. Delft begon na deze annexatie in 1921 met de bouw van een nieuwe wijk. Eerst een aantal zijstraten van de Hugo de Grootstraat en naderhand, onder leiding van de directeur Openbare Werken J. de Booy, het deel waarin onder andere ministers en andere politieke kopstukken zorgden voor de naamgeving. In dit deel van Delft is de naamgeving van de straten vrijwel zonder uitzonderingen volgens een bepaald systeem gedaan. Ten noorden van de Buitenwatersloot tot aan de Van der Heimstraat kregen nieuwe straten namen van raadpensionarissen.

Ten noorden van de Van der Heimstraat kwamen leiders van kabinetten en kabinetsformateurs aan de beurt. Van oost naar west in chronologische volgorde. Met die ene mooie laan die de naam van de voormalige gemeente draagt. De wijk is onder andere vanwege de fraaie ‘jaren ‘30-bouw’ gewild bij de Delftenaar en immigranten. Sfeervolle huizen met ruime kamers, vaak een balkon en redelijk grote tuinen. Punt van aandacht blijft het winkelen in de wijk. Net als elders zijn er steeds meer winkels uit de wijk verdwenen. Gelukkig is er bijna altijd wel een ondernemer te vinden die het wil gaan proberen in de wijk.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12