Afbeelding

Wat ik zeggen wil - 12 Augustus 2012

vaste rubrieken

Editie: Week 32, Jaargang 20 |

Lezers schrijven en mailen naar Delft op Zondag
Brieven maximaal 300 woorden, Anonieme brieven en reacties op advertenties worden niet geplaatst

DELFT - Het is zover; de Gemeente Delft heeft een pakket met maatregelen, zoals in de krant Delft op Zondag van 22 juli stond. Nu stonden er geen details in het artikel, maar de zaken als gratis parkeren in de stallingen op het Vesteplein en de Oude Langedijk gaan het niet redden op een zaterdag of donderdag. Voor de zekerheid toch nog maar eens op zaterdag rond gefietst. De Veste staat volledig vol rond de C1000 op het plein en het theater terwijl de fietsenstalling voor 80 procent volstaat. Pikant detail is dat er voor de deur een flinke verzakking in het trottoir is en je dus moet uitkijken dat je geen enkel breekt. Vanaf de Burgwal naar de Markt is het één muur van fietsen, de stalling is zo goed als vol met een rij wachtenden. Bij de Kerk en Markt staat het vol en rond het stadhuis staan fietsen zelfs rijen dik. Die stallingen gaan het dus niet redden als het om capaciteit gaat. Lijnen en vakken zoals bij het station vragen wel om handhaving, ook in het weekend. Natuurlijk moeten er dan ook duidelijke borden komen. Op z’n minst dus veel kleine bordjes met de symbolen die al ontworpen zijn voor het station, binnen de lijnen in het groen en er buiten in het rood met de waarschuwing dat ze verwijderd worden. En dan ook écht verwijderen; ook op zaterdag. De heren Aad en Ernst die vorige maand in Delft op Zondag hun mening gaven hebben beiden een punt. Fietsen en scooters moeten zich beter gedragen in het voetgangersgebied. Ook wandelaars moeten niet per sé in het midden of met vier man breed willen lopen. Dat iedereen voor de deur wil parkeren is gewoon een feit. Dat zie je ook bij alle Delftse flatgebouwen. Het idee dat stadswachten je de toegang tot het voetgangersgebied gaan ontzeggen zal hier ook niet gebeuren; daar heeft Ernst gelijk in. De reden hiervoor is simpel, want dat hebben ze ook geen tijd om foutparkeerders in het nieuwe Voorhofgebied te bekeuren.

M.J.A. Rust, Delft

DELFT - We dansen om de fietsenbrij heen! Fietsers zijn geen zielige mensen met een probleem. Velen zijn lui en onverschillig. Er zijn plekken waar je je fiets mag parkeren en waar niet. Simpel. Iemand die ergens een boodschap doet, neemt z’n fiets daarna weer mee. Het eeuwige probleem zijn fietsen die steeds achterblijven. De Gemeente Delft zou voortdurend fout geparkeerde achterblijvers moeten verwijderen. Dan wordt zichtbaar dat er genoeg plekken zijn om legaal te parkeren. Meer gratis fietsenstallingen? Wie van zijn oude fiets af wil, zet hem daar neer. Kijk maar bij de stallingen bij het station. Oplossing? Neem het stationsgebied. Haal daar alle wrakken uit de rekken en de omgeving en breng ze naar de schroothandel. Zwerfvuil kan dan uit de stallingen worden verwijderd. In de tweede week wordt een vak F(out) ingericht, een kooi met fout geparkeerde fietsen. Elke dag na 10.00 uur worden de fout geparkeerde fietsen voorzien van een kleur (=dag) markering. Ze gaan naar kooi F(out), hek op slot. Tegen betaling van 25 euro kan de eigenaar tussen 17.00 en 20.00 uur z’n fiets terughalen. Betalen kan aan het oude loket in de stationshal. Na overleggen van kassabon en fietssleutel krijgt de eigenaar z’n fiets terug. Het is aan te nemen dat hij vanaf die dag zijn fiets legaal wegzet. Binnen drie dagen niet opgehaalde fietsen gaan naar de schroothandel. Daartoe dient de kleur(dag)code. Als maandag een gele code krijgt, staan er op vrijdag geen gele codes meer in vak F(out). Als dinsdag groen is, staat er op zaterdag geen groen meer in vak F(out). Dit systeem kan op meer plaatsen worden toegepast, zij het met een ander opruimmoment. Geen administratieve rompslomp. De Gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte: dus regels zijn regels. Kenbaar maken met duidelijke borden. Iedereen op de hoogte en gewaarschuwd. Als u het met me eens bent, laat het weten. Mijn e-mailadres is bekend bij de redactie.

Loes Zielschot, Delft

DELFT - Iedereen moet de laatste tijd de broekriem aanhalen, maar wat de Gemeente nu weer doet is te gek voor woorden. Zelf werk in de thuiszorg en mensen die huishoudelijke hulp krijgen, krijgen volgend jaar allemaal minder hulp. Een tweekamerwoning krijgt nog maar anderhalf uur hulp in de week, een eengezinshuis nog maar twee-en-een-half uur. Het maakt de Gemeente helemaal niet uit wie of wat je bent of mankeert. Ze hebben al achter hun bureautje gesloten dat iedereen achteruit gaat qua hulp. Bij de thuiszorginstelling hebben ze geen gegevens opgevraagd over het ziektebeeld of waarom iemand hulp nodig heeft. Nee, er moet worden bezuinigd over de rug van al die ouderen die nu met hun handen in het haar zitten omdat ze geen hulp genoeg krijgen om hun huisje schoon te houden. De Gemeente stuurt wel een mannetje of vrouwtje naar de cliënten toe om te gaan zeggen dat ze minder hulp krijgen, maar dat kunnen ze net zo goed met een briefje doen, want hun besluit staat al vast. En je kan praten als Brugman, maar die medewerkers zijn zo goed geïnstrueerd dat ze overal een weerwoord op hebben. De volgende indicatie is nu ook vastgesteld op tien jaar, dus voor die tijd moet je niet gaan lopen zeuren voor meer hulp, want dat krijg je toch niet. Je moet half dood zijn willen ze je wat meer hulp geven. Het is een grote schande dat ze al die ouderen in de kou zetten!

Janneke Bakker, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12