Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 19, Jaargang 21 |

Sylvia Bos (41) is projectleider van Delft Fringe, het theaterfestival dat zich van donderdag 16 tot en met zondag 19 mei afspeelt op onverwachte plaatsen in de binnenstad.
1. Waarom wilde je hier, bij Tick in het oude beiaarsdiershuisje, worden gefotografeerd?
“Omdat de samenwerking met Tick precies zo loopt als wij dat beogen, overigens net als bij alle andere locaties van het festival. Zij stellen deze prachtige locatie belangeloos beschikbaar en hebben ons ook op organisatorisch gebied geholpen. Zij hebben de gehele programmering van het festival op onze website gezet.”
2. Wat is Delft Fringe precies?
“Het is een festival waarbij allerlei kunstvormen in vier dagen samenkomen. We hebben 500 voorstellingen, die gespeeld worden door 130 acts op 60 locaties in en om de binnenstad. Er is opera, musical, cabaret, toneel, poëzie, dans, muziek, straattheater, kindertheater en nog veel meer. De artiesten treden gratis op en het publiek bepaalt uiteindelijk wat het betaalt. Het Fringe-concept komt oorspronkelijk uit Edinburgh.”
3. Hoe is het naar Delft komen overwaaien?
“Maarten Freriks, voorzitter van Theaternetwerk Delft, is naar Edinburgh geweest en kwam vol inspiratie terug. Hij wilde het in Delft ook op poten zetten en was op zoek naar een projectleider. Via Hans van der Maas kwam hij bij mij terecht. We zijn samen begonnen en hebben in 2011 onder tijdsdruk een bescheiden festival neergezet. Vorig jaar hebben we artiesten, locaties en voorstellingen verdubbeld en dit jaar is het weer twee keer zo groot als in 2012.”
4. Heb je altijd al iets met theater gehad?
“Oorspronkelijk kom ik uit de zorg en welzijn, maar ik ben ook theatermaker. Ik vind theater een fantastisch middel om een verhaal mee te vertellen. Dat doe ik nu sinds een jaar of vier, maar het zit wel al langer in mijn gedachten. Vanuit mijn achtergrond heb ik bijvoorbeeld recent ook theater gemaakt met mensen die een psychose hebben gehad.”
5. Zijn er nog altijd genoeg vrijwilligers te vinden voor het festival?
“Dat is soms wel lastig, maar het lukt wel. Er heerst echt een sfeer dat we het allemaal met elkaar doen. Er is een beperkt aantal betaalde krachten en zowel de vrijwilligers als de artiesten doen het voor niets. Uiteraard kunnen we altijd nog vrijwilligers gebruiken. Je kunt je aanmelden op de website www.delftfringe.nl. We bieden de artiesten trouwens veel vrijheid, maar dat schept vaak hoge verwachtingen, waarvoor zij overigens niet weglopen. Verder is het leuk om te zien wat voor banden er ontstaan.”
6. Kun je een voorbeeld geven van zo’n band?
“We hebben bijvoorbeeld een operagezelschap uit Marken dat aangaf een piano nodig te hebben. Daarom hebben we dat gezelschap in de synagoge ingepland, maar daar bleek de piano niet te werken. Vervolgens hebben zij zelf in Limburg een piano gekocht, nemen ze die speciaal voor Fringe mee naar de synagoge en laten die daar na hun optreden staan. Als tegenprestatie mogen ze na het festival vaker in de synagoge komen optreden.”
7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… kijk ik natuurlijk vooral vanuit mijn eigen perspectief. Ik zou streven naar meer samenhang tussen ondernemers, inwoners en de culturele sector. Deze beweging is voor een groot deel natuurlijk al ingezet. Al deze partijen hebben hun eigen sterke punten en als die ten volle benut worden, kan Delft een nóg mooiere stad worden dan nu al het geval is.”
8. Waar komen de acts allemaal vandaan?
“We hebben dit jaar een gezelschap uit Zuid-Afrika, één uit Italië, één uit Frankrijk, één uit België en de andere 126 komen uit Nederland. Zeventien daarvan komen uit Delft. Een leuk voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld dat van Piet van der Pas en Peter de Jong die samen 50 jaar vriendschap vieren met de voorstelling ‘Geachte jammerlijke verschijning’ van Toon Tellegen. Toon Tellegen komt zelf ook kijken.”
9. Hoe verklaar je het grote succes van Delft Fringe?
“Het leuke is dat de artiesten graag komen, ook al krijgen ze er niks voor. De economische situatie biedt dus ook kansen. Het festival is zowel voor de artiesten als het publiek laagdrempelig en daarnaast kun je als publiek eens een kijkje nemen op plekken waar je normaal niet zo snel binnen kunt kijken. Bovendien is de Delftse binnenstad natuurlijk op zich al een bezienswaardigheid.”
10. Wat is je mooiste herinnering aan Fringe tot nu toe?
“Dat is heel erg moeilijk om te zeggen, want er zijn zoveel hoogtepunten. Maar ik herinner me nog goed dat ik vorig jaar tijdens het festival door de stad fietste en ik allemaal mensen met een glimlach op hun gezicht bij voorstellingen vandaan zag komen. Dat is natuurlijk waarvoor je het als organisator van een festival als Fringe allemaal voor doet.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12