Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 11, Jaargang 23 |

Voor goed toeven op een terrasje zijn een aantal ingrediënten noodzakelijk. Allereerst natuurlijk een goede plek. Zoals op de Delftse Markt, met veel historische panden.

 

Er moet ook wat te zien zijn. Niet alleen historische gebouwen, maar ook andere terrasliefhebbers. Tenslotte is er niks leukers dan mensen kijken. Die zijn er meestal genoeg in Delft. Bijna in elk seizoen zie je wel groepen Chinezen, Japanners, Amerikanen en wat maar meer geld heeft om hier naartoe te reizen. Versnaperingen, die horen er natuurlijk ook bij. Van een witbeschuimde gouden rakker tot de koffie met appeltaart en slagroom. Ook eten in veel variaties is te verkrijgen; de daghap, de tosti, het broodje kroket al of niet met frites en niet te vergeten de poffertjes; op de Markt ooit getest door voormalig president Bill Clinton.


Tijdens zijn bezoek aan Nederland reed de stoet auto’s van Rotterdam naar Den Haag toen de president vroeg: 'Wat is Delft?' Dat ging als een lopend vuurtje over de communicatieapparatuur van de Secret Service. Clinton wilde er wel eens kijken en liet de eerstvolgende afrit nemen, rechtstreeks naar de Markt. Clinton liep naar het eerste het beste poffertjesrestaurant en smulde daar van poffertjes met aardbeien en slagroom. En dan is er de absolute beslisser van een goede of een slechte dag voor het terras: het Weer. Ook al zitten de stoelen nog zo lekker, de weergoden bepalen de omzet. Met veel windschermen en terrasverwarmers kom je een heel eind, maar windkracht veel en striemende regen zijn geen uitnodiging om je daar te gaan verpozen. Maar, er is goed nieuws: het wordt weer lente! De afgelopen week was het weer dusdanig mooi dat je menig horecaondernemer druk in de weer zag met Het Terras. En ineens zitten de terrassen weer vol, loopt vriendelijk personeel weer op en neer met lekkernijen en probeert iedereen het laatste staartje zon mee te pakken. En dat is van alle tijden. Zoals op de foto die Tiemen vd Reijken maakte ter hoogte van Café ’t Raedthuys in de jaren zestig. Prachtig plaatje met ‘de laatste mode’, een lachende baby in een kinderwagen, veel soorten hoofddeksels en een goed glas binnen handbereik. En de onvermijdelijke toeristen, die goed zijn voor het leeuwendeel van de inkomsten van de binnenstadse ondernemers. En zo breekt de tijd weer aan dat je aan iemand kan vragen ‘een terrasje te pikken’, of, meer 2015, een beetje gaat terrashoppen. Klinkt moderner dan een kroegentocht, dat wel, maar het betekent precies hetzelfde. Proost!

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12