Afbeelding

Hemd van het Lijf: Jasper van Kuijk

vaste rubrieken

Editie: Week 9, Jaargang 22 |

Jasper van Kuijk (37) won als cabaretier in 2010 de Cameretten en woont na een omzwerving sinds enige tijd weer in Delft. 

1. Waarom wilde je hier, in het Rietveldtheater, worden gefotografeerd?
“Omdat dit een beetje voelt als mijn plek. Theaternetwerk Delft zorgt er natuurlijk op een geweldige manier voor dat dit theater gerund wordt. Zo heeft het een meerwaarde voor heel cultureel Delft. Het voelt als thuis omdat hier mijn voorstelling ‘Schoon Schip’ is ontstaan. Ik heb hier samen met mijn regisseur ontzettend vaak gerepeteerd. Daarnaast heb ik met theatergroep Delfts Blok in het Falie Begijntheater, dat hierboven is, gespeeld.”

2. Wist je altijd al dat je cabaretier wilde worden?
“Helemaal niet. Ik had pianoles en schreef liedjes. Dat begon in het Engels en daarna ging ik over op het Nederlands. Een vriendin van me wees me op een cursus kleinkunst bij de Delftse Komedie die toen nog bestond. Dat was veel meer dan het liedjes schrijven waar ik eigenlijk voor kwam, maar resulteerde uiteindelijk in Delfts Blok.”

3. Wat was Delfts Blok precies?
“Een groep van enthousiaste studenten die zich in hadden geschreven voor de cursus kleinkunst. We waren met elf man en hebben door heel Nederland opgetreden. We hebben zo’n vijf jaar samen getoerd en kwamen zelfs in de finale van het Groninger Studenten Cabaretfestival, die we wonnen. Na die vijf jaar zijn we uit elkaar gegaan en ben ik na een jaartje niets solo begonnen.”

4. Maar cabaret is niet je enige bezigheid?
“Nee, ik werk ook bij de TU Delft. Ik geef les en doe onderzoek aan de faculteit industrieel ontwerp. Ik ben vooral bezig met gebruikersgerichte innovatie, dus het optimaliseren van gebruiksgemak van producten en diensten. Ik had nooit verwacht het begeleiden van studenten zo leuk te vinden. Dat doe ik twee dagen in de week en van donderdag tot en met zaterdag stort ik me op het cabaret.”

5. Zijn dat geen twee uitersten?
“Dat zou je in eerste instantie misschien denken, maar dat valt ontzettend mee. Ik geef les op een creatieve faculteit. Tijdens mijn promotie zei mijn begeleider dat ik vooral moest observeren, kijken en analyseren. Dat doe ik als cabaretier ook en de dingen die niet kloppen, leveren de leukste ideeën op. Daarnaast combineer ik de beide bezigheden ook weleens: zo maak ik bijvoorbeeld flyers voor mijn voorstellingen en maak ik zelf mijn website.”

6. Maakt die manier van werken je cabaret ook geëngageerd?
“Ja, zo kun je het noemen. Vroeger vond ik het eng om dat te zeggen, maar het is wel zo dat mijn voorstellingen ergens over gaan. Ik wil niet het opgeheven vingertje gebruiken, maar geef wel mijn mening. Mijn publiek hoeft het niet met me eens te zijn, maar ik zet ze wel graag aan het denken.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“…zou ik niet meer kunnen optreden als cabaretier, dus laten we dat maar niet doen...”

8. Hoe komt een voorstelling bij jou tot stand?
“Ik haal mijn inspiratie uit van alles wat om me heen gebeurt en hou een word-document bij met alles wat me opvalt. Daar probeer ik een lijn in te krijgen. Bij ‘Schoon Schip’ wilde ik een karakter spelen dat totaal geen principes heeft. In het begin had ik 3,5 uur aan materiaal, maar dat heb ik samen met regisseur Pim van Alten teruggebracht tot anderhalf uur.”

9. Heb je altijd graag op het podium gestaan?
“Niet per se, maar het is wel zo gegaan. Uiteindelijk ben ik nooit zo zenuwachtig geweest als voor de finale van het Groninger Studenten Cabaretfestival. Toen ik later weer solo begon had ik dat gevoel ook weer een beetje. Uiteindelijk moet je er gewoon gaan staan en afwachten hoe het publiek op je reageert.”

10. Heb je op middellange termijn nog doelen?
“In de opbouwfase was het winnen van Cameretten een doel. Dat zou ook bepalen of er voor mij een toekomst weggelegd is in het cabaret. Nu is het mijn doel om ervoor te zorgen dat mensen specifiek naar mijn voorstellingen komen, want er is veel aanbod qua cabaretiers. Verder lijkt een uitverkocht Theater de Veste me ook prachtig! De voorstelling van ‘Schoon Schip’ in De Veste was mooi. Het is toch bijzonder als je zoveel bekenden in de zaal ziet. Verder speel ik op 16 april in Naaldwijk en op 10 mei in Rotterdam. Verder sta ik in mei 2015 met een band in het Rietveldtheater.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12